Nickerie, dinsdag 25 mei 2004  


SPBA vraagt centrale bank tot implementatie bepalingen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft in een schrijven aan de president van de Centrale Bank van Suriname gevraagd om implementatie van de bepalingen, zoals die zijn overeengekomen in januari 1999, opnieuw in overweging te nemen.

Tijdens die bespreking in 1999 van het Ministerie van Financiën, de toenmalige minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de werkgroep rijstsector is een zestal afspraken gemaakt. De voor de SPBA belangrijkste afspraak ging over seizoenkredieten die aan de rijstsector verstrekt zouden worden tegen een rentepercentage van 25 procent. Hiervan zou 10 procent worden gesubsidieerd door de overheid via de bank, met dien verstande dat deze subsidie aan de banken zou worden verstrekt ter restitutie aan de cliënten. Hierover zouden nog nadere afspraken gemaakt worden.

Volgens ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de boerenorganisatie moet de bank rente over de periode van begin 1999 tot en met 30 juni 2003 aan de boeren terugbetalen. Voorts vermeldt de SPBA in haar schrijven dat de problematiek in de rijstsector reeds voldoende bekend is en dat de overheid met veel inspanningen en in samenwerking met de betrokken actoren structurele maatregelen tracht te treffen voor verbetering en verder ontwikkeling hiervan. Oorzaken buiten de invloedssfeer van de rijstboeren zijn er debet aan dat ze momenteel nog steeds worstelen met schulden.

In januari 1999 werd een overeenkomst tussen de regering en de verschillende bankinstellingen aan de ene kant en vertegenwoordigers van de rijstsector aan de andere kant gesloten ten aanzien van de herschikking van de oude schuldenlast en het verstrekken van nieuwe seizoenkredieten. Het bestuur van de SPBA vindt het een ernstige zaak dat de huidige president van de Centrale Bank van Suriname niet gereageerd heeft op dit schrijven van de SPBA.

 

Bron:
,  25-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics