Nickerie, donderdag 27 mei 2004  


A1 bezorgd over slechte situatie in Wageningen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De politieke combinatie Alternatief 1 (A1) is zeer bezorgd over de slechte woon- en leefsituatie van de bewoners van Wageningen. Tijdens een recente vergadering van deze combinatie in Wageningen zijn heel wat zaken naar voren gebracht door de plaatselijke bewoners. "De situatie is veel ernstiger dan men denkt in Paramaribo", zegt parlementariėr Soedeshchand Jairam van de Politieke Vleugel van de Fal (PVF), tevens lid van de nieuwe politieke combinatie A1.

De achteruitgang van de infrastructuur in de afgelopen periode is duidelijk te merken. De aanhoudende regens hebben ervoor gezorgd dat alle zandwegen onbegaanbaar zijn geworden en er is geen enkel ministerie dat zich aangemeld heeft om hierin verandering te brengen. Jairam vindt dat de bewoners gewoon aan hun lot zijn overgelaten. "De situatie is triest in Wageningen", zegt de parlementariėr.

Ook gepensioneerden van de Stichting Machinale Landbouw (SML) waren niet te spreken over de huidige situatie. De behandeling die zij krijgen is niet wat het wezen moet, zegt ondervoorzitter Walther Griffith van de belangengroep van gepensioneerden van de SML. De premies die de seniore burgers maandelijks ontvangen, variėren tussen de 20 en 40 Surinaamse. Het zijn zeer lage bedragen, vindt de ondervoorzitter.

Volgens Jairam hebben deze mensen ook geen andere mogelijkheden om wat bij te verdienen. De ondervoorzitter onderkent dat seniore burgers van Wageningen op dit moment zeer moeilijke tijden doormaken. Volgens Griffith ontvangen de maandloners veel beter dan de weekloners, maar geen van de beide groepen heeft een goed pensioen. De pensioenen vanaf de maand februari moeten nog uitbetaald worden. Hij zegt vernomen te hebben van derden dat de achterstallige gelden wel gestort zijn bij de banken, maar hij zegt niet zeker te zijn hiervan.

Jairam maakte er melding van dat ook de SML-arbeiders in zeer moeilijke omstandigheden verkeren. Het gemiddelde maandsalaris bij de arbeiders bedraagt ongeveer 200 Surinaamse dollar. De zeer lage salarissen maken dat de mensen in Wageningen dagelijks geconfronteerd worden met steeds nieuwe problemen.

Intussen zijn de problemen van onvoldoende drinkwater en elektriciteitonderbrekingen van de laatste weken op Wageningen genormaliseerd, zegt Griffith. Hij vindt het erg dat de gemeenschap helemaal niet betrokken wordt bij de nieuwe ontwikkelingen in Wageningen. Het is gebleken dat veel mensen niet bekend zijn met de nieuwe Surinaamse Rijst Organisatie (SRO) die zich aangemeld heeft. De privatisering moet doorgaan, vindt Jairam, maar er zijn ook heel wat andere zaken die men vooraf in acht moet nemen. De parlementariėr waarschuwde ervoor dat zolang de macro-economische omstandigheden en een gunstig investeringsklimaat niet aanwezig zijn de privatisering van het bedrijf alleen maar ellende en werkloosheid met zich mee zal brengen.

 

 

Bron:
,  27-05-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics