Nickerie, woensdag 02 juni 2004  


Grens met Guyana moet goed geregeld worden

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De HPP vindt dat de grens met het buurland Guyana voor eens en voor altijd goed geregeld moet worden voordat er belangrijke besluiten genomen worden ten aanzien van de recente ontwikkelingen met Guyana. HPP- tevens UPS-voorman Harry Kisoensingh vindt dat het gebied in het zuiden van Suriname (de zogenaamde Zuidelijke driehoek) geheel en al Surinaams grondgebied is en dat de grenzen moeten zijn zoals wij die kennen vanaf de bovenloop en de Corantijnrivier. Als dat in orde is zou men eventueel in overweging gaan nemen of men samen met Guyana iets wil doen in de Noordelijke driehoek al dan niet in afwachting van een uitspraak van het Internationaal Tribunaal inzake Zeerechten (ITLOS) in Hamburg. Het verbaast de HPP-voorman dat het geschil in een fase beland is waar er gesproken wordt over opties, terwijl het volk van Suriname niets weet van wat er in feite gaande is.

Volgens hem zal de derde optie waarbij Suriname en Guyana het maritieme gebied waar het dispuut over bestaat gezamenlijk gaan exploreren en exploiteren met als uitdrukkelijke eis dat Georgetown het Tigrigebied demilitariseert geheel in het nadeel vallen van Suriname. Vandaar, zegt de HPP'er, dat de grens met Guyana eerst goed geregeld moet worden.

Hij vindt het ook zeer verbazingwekkend dat mr Hans Lim A Po – juridisch adviseur voor Suriname – naar Londen is afgereisd met een volmacht van het parlement om het beste voor Suriname uit deze onderhandeling te halen. Het is voor Kisoensingh onvoorstelbaar dat het parlement dat het volksvertegenwoordigend orgaan is op het hoogste niveau in het land aan een persoon een volmacht geeft om voor Suriname te gaan onderhandelen. Hij vindt dat in dit geval er geen terugkoppeling plaats zal vinden met Suriname. De adviseur gaat naar Londen en zal besluiten nemen voor het gehele land. Dat is iets wat hij niet kan goedkeuren, zegt Kisoensingh. Hij denkt dat het parlement hiermee een grove fout heeft gemaakt. Hij denkt de president straks het volk zal inlichten en dat hij het volk ook duidelijk moet maken waarom aan een persoon een volmacht is gegeven om te onderhandelen en besluiten te nemen.

 

Bron:
,  01-06-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics