Nickerie, woensdag 02 juni 2004  


Bewoond gebied Waldeck ondergelopen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — In de nacht van maandag op dinsdag is als gevolg van een breuk in de sluisdeur te Waldeck een deel van het bewoonde gebied van Waldeck in het district Nickerie helemaal overstroomd. Het rivierwater is via de kapotte sluisdeur binnengedrongen. De schade die de bewoners als gevolg van deze overstroming lijden, is groot en beloopt tienduizenden Surinaamse dollars.

Winkelier Shaban die op enkele meters afstand van de sluis woont, vertelt in zijn slaap te zijn verrast door water dat over hem heen stroomde, wat voor hem aanleiding was om uit zijn bed te springen. Volgens hem is de breuk rond twee uur in de ochtend ontstaan. Hij kon ook niet anders dan met lede ogen toezien hoe vrijwel zijn gehele goederenvoorraad in de winkel begon te drijven. De waterstand in zijn winkel was tot ongeveer een meter boven de vloer gestegen. "Het is triest dat de bevoegde instanties, in deze het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), in de afgelopen periode niet in staat zijn geweest de sluisdeur op een behoorlijke manier te herstellen." Hij schaamt zich ervoor om te vertellen welk materiaal de overheid heeft gebruikt om het rivierwater tegen te houden, zegt Shaban. Hij weet niet waar hij terecht moet om een schadeclaim in te dienen.

Een nieuwe auto die een buurtbewoner twee dagen voor de overstroming bij een van de dealers in Nickerie heeft gekocht, staat tot aan de stoelen onder zout water. De bewoners zijn misnoegd over het gebeurde en keuren het excuus van de regering dat er geen geld is, zelfs niet om kleine investeringen te plegen, in scherpe bewoordingen af.

Parlementariër Kries Matai die persoonlijk poolshoogte nam, merkte op dat de mensen inderdaad veel schade hebben geleden. De staat waarin de sluis verkeert vindt ook hij ronduit slecht. Het is overduidelijk dat de sluisdeur in de afgelopen periode niet op de juiste manier is onderhouden. De parlementariër kon niet precies zeggen wie hieraan schuldig is. Dat op het Ministerie van RO iemand zijn werk niet naar behoren heeft gedaan, is in ieder geval duidelijk, vindt Matai.

Nagaan hoe de breuk snel te herstellen om erger te voorkomen heeft nu prioriteit. Ook moet worden nagegaan of en in hoe verre het mogelijk is om een schadeclaim in te dienen bij de overheid. Matai denkt dat de overheid met een structurele oplossing moet komen en, als er schuldigen zijn, deze hiervoor verantwoordelijk moeten worden gesteld.

Districtscommissaris Hardeo Ramadhin zegt desgevraagd dat direct noodvoorzieningen zijn getroffen, zodat de schade beperkt kon blijven. Er is met man en macht gewerkt om de breuk te dichten. De burgervader heeft inmiddels een brief gezonden aan de directeur van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling om financiële middelen beschikbaar te krijgen voor de renovatie van de veertien sluisdeuren die onder het beheer van dit ministerie in het district Nickerie ressorteren.

 

Bron:
, 02-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics