Nickerie, vrijdag 04 juni 2004  


Surland gaat over in Food Agriculture Industries

Arbeiders willen vakbond

door Eric Mahabier

PARAMARIBO Het ligt in de bedoeling om Surland NV en Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS) te liquideren en als voortzetting van het bacovenbedrijf een nieuw bedrijf, NV Food Agriculture Industries, op te richten. Dit zei André Brahim, voorzitter van het bestuur van SBBS en van de raad van commissarissen van Surland, gisteren aan de pers tijdens een rondleiding in het bacovenbedrijf te Jarikaba.

 Surland areaal Nickerie - Foto Akhiel Mahabier - Team Nickerie.Net

Het doel was om de pers meer openheid van de bedrijfsvoering te geven. Volgens Brahim is deze naam voorlopig bedacht en moet gezien worden in het kader van de privatiseringsplannen van de regering. Voorafgaand aan de oprichting van deze nieuwe entiteit, moeten eerst de schulden van Surland, waaronder de primaire lonen van de arbeiders, afgelost worden. De leiding van SBBS is momenteel samen met de regering bezig na te gaan op welke wijze de schulden – ruim zes miljoen Amerikaanse dollar – afgelost kunnen worden. De SBBS is door de overheid in het leven geroepen om het bacovenbedrijf gezond te maken, waarna het geprivatiseerd kan worden. De SBBS-voorzitter zegt dat een van de eisen van investeerders is, dat het bedrijf schuldvrij is.

Bij het aantreden van het bestuur van de SBBS had Surland een schuld van ongeveer 16 miljoen US dollar, oftewel 45 miljard Surinaamse gulden toen. De overheid heeft 14 miljoen US dollar verstrekt, die bij de Landbouw- en Hakrinbank waren overgenomen, en nu rest er nog een schuld van USD 6 miljoen, "die als een grote molensteen om onze nek hangt. Wij zitten vol beslagen". Op de meeste goederen waarmee het bedrijf werkt ligt er een beslag van de leverancier of crediteuren. "Het hele zeilen en reilen van SBBS gaat met financiële problemen". Het vraagt goede stuurmanschap om daardoor te komen en in 2006 een hoogte bereikt te hebben waarbij er ruim 2.900 arbeiders in dienst zijn en we een netto exportwaarde van USD 40 miljoen per jaar hebben, zegt Brahim.

Philip Dury, consultant van het door de Europese Unie ingesteld bureau SOFRECO, zegt dat in totaal 340 duizend dozen bacoven geëxporteerd zijn vanaf begin maart tot en met eind mei. Gestart was met een export van 10 duizend dozen per week, wat nu opgevoerd is naar 25 duizend. Het ligt in de bedoeling om in 2006 dit verder op te voeren naar 140 duizend dozen per week. De Surinaamse bacoven worden op de Europese markt, voornamelijk in Duitsland, Nederland, Italië, Frankrijk en Engeland, free-on-truck afgezet. Met aftrek van alle kosten wordt netto 7,50 Amerikaanse dollar per doos ontvangen.

Arbeiders willen vakbond

In een gesprek met dWT zeggen verschillende arbeiders een vakbond binnen het bedrijf te willen. Ze zeggen tegenwerking te ondervinden van de leiding van het bedrijf om een vakbond op te richten. Voor hen maakt het niet uit of het in deze om de oude of een nieuwe vakbond gaat. Als voornaamste reden om een vakbond op te richten geven ze aan de lage lonen en de lange werkuren. Verder zouden ze geen voedinggeld krijgen. De roep naar een vakbond komt sterk van de veldarbeiders, die naar hun zeggen in de zon van 7 uur ‘s morgens tot 4 uur ‘s middags moeten werken en tussen de 300 en 600 Surinaamse dollar per maand verdienen. Brahim zegt niet bekend te zijn met enige ontevredenheid van de werknemers. De arbeiders zeggen niet aan de leiding hun misnoegen kenbaar te hebben gemaakt, omdat zij bang zijn ontslagen te worden. Ten aanzien van de lonen zeggen zowel Brahim als Melvin Foen A Foe, estate director Jarikaba, dat er naar prestatie loon uitgekeerd wordt. Volgens dit systeem bepaalt de arbeider zelf hoeveel hij verdient. Brahim stelt niet aan het grondrecht – zich te verenigen in een vakvereniging – te komen, maar de geschiedenis van het bedrijf leert dat vermenging tussen politiek en bedrijf niet leidt tot efficiënte bedrijfsvoering. De leiding van SBBS was onlangs door de Bemiddelingsraad uitgenodigd voor een gesprek over een dreigende arbeidsconflict binnen het bedrijf. Brahim is niet ingegaan op deze uitnodiging, omdat in de uitnodiging de Bemiddelingsraad zegt van verschillende bronnen vernomen te hebben dat er sprake is van een dreigend conflict. Echter haalt de raad niet aan om welke bronnen het gaat. Verder geeft de Raad ook te kennen met de Jarikaba Werknemers Bond over deze kwestie te praten. "Maar we kennen de Jarikaba Werknemers Bond bij de SBBS niet".

 

Bron:
, 04-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics