Nickerie, maandag 07 juni 2004  


ABS houdt Zevende Algemene Volkstelling

door Eric Mahabier

PARAMARIBO Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zal van 2 tot en met 15 augustus 2004 de Zevende Algemene Volkstelling in geheel Suriname houden. Bintiwatie Soedhwa, plaatsvervangend algemeenleider van de Zevende Volkstelling, zegt desgevraagd dat momenteel bij de Staatsraad een ontwerpwet ter behandeling ligt, die ter goedkeuring aan De Nationale Assemblee moet worden aangeboden. Gehoopt wordt om de telling binnen twee weken af te ronden. Hierna zal er tot en met september de natelling plaatsvinden.

De Zevende Volkstelling moet opnieuw gehouden worden omdat bij een brand in het ABS-gebouw op 5 augustus van het vorig jaar, het grootste deel van het ABS-interieur en -equipement alsook van het basismateriaal van de Zesde Algemene Volkstelling verloren gingen. Het houden van een nieuwe telling was dus een noodzaak. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en de Surinaamse overheid hadden meer dan 4 miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking gesteld voor de zesde telling, die van 31 maart tot en met eind april van het vorig jaar duurde. Hiervan is een groot deel besteed. Het ABS is momenteel bezig met de IDB en de overheid na te gaan wat de Zevende Volkstelling gaat kosten. Verwachtbaar is dat naast het resterend deel uit de Zesde Volkstelling, beide instanties nog eens met een bijdrage over de brug zullen komen. Soedhwa geeft te kennen dat in overleg met de Verenigde Naties besloten is om een nieuwe volkstelling te houden. Deze zevende telling zal een beperkt aantal vragen hebben. Zo zullen in plaats van 60 vragen nu slechts 45 vragen gesteld worden aan het volk. "De basisinformaties die er nodig zijn behoren in elk geval tot deze vragen". Ze hoopt op een vlot verloop van de telling. De tellers die bij de Zesde Volkstelling reeds ervaring hebben opgedaan zullen wederom ingezet worden. Daarnaast zullen er ook universiteitsstudenten het veld ingaan. Net als bij de vorige telling ligt het nu ook in de bedoeling om president Ronald Venetiaan als eerste burger van het land te tellen.

De voorlaatste volkstelling in Suriname vond plaats in 1980. Daarna hebben door immigratie en emigratie grote verschuivingen plaatsgevonden in het bevolkingsaantal. Een nieuwe volkstelling is dus dringend nodig voor het verkrijgen van nauwkeurige gegevens.

 

<

Bron:
, 07-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics