Nickerie, woensdag 09 juni 2004  


LVV werkt aan verbetering infrastructuur Middenstandspolder

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) regio West werkt aan verbetering van de infrastructuur van de rijstarealen in de Middenstandspolder. In dat kader is het ministerie bezig de hoofdlozing die langs de Oost-West verbinding loopt in het district Nickerie uit te diepen. Deze lozing neemt een heel belangrijke plaats in in de Middenstandspolder. Ze heeft in de afgelopen jaren vaker gefunctioneerd als waterreservoir voor de actieve rijstboeren van die polder.

Foto: Een dragline bezig met het uitdiepen van de hoofdlozing in de Middenstandspolder in het district Nickerie.-. Soedeshchand Jairam, coördinator van het Ministerie van LVV, vertelt dat de Middenstandspolder niet is aangesloten op een zoetwaterbron. De boeren van deze polder zijn altijd afhankelijk geweest van zoetwater uit de Nickerierivier. Het water werd geleverd door de pompen van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Door de huidige situatie van de SML is het bedrijf niet meer in staat water te leveren aan deze boeren. Dit leidt tot onzekerheid bij de producenten met als gevolg daling van de inzaaipercentage. Enkele boeren die reeds hebben ingezaaid zeggen geen zekerheid te hebben op een goede oogst, omdat zij vaker geconfronteerd zijn geworden met problemen als gevolg van gebrek aan zoetwater. De boeren hebben reeds en beroep gedaan op de bevoegde instantie om vooraf maatregelen te treffen zodat er geen stagnaties optreden in de groei van het gewas.

 In de loop der jaren zijn er ook enkele nieuwe grote bedrijven bij gekomen in de omgeving van de Middenstandspolder aan de rechteroever van de Nickerierivier. Deze nieuwe landbouwbedrijven zijn ook aangewezen op dezelfde hoofdafvoerleiding en sluis. Omdat er geen aanpassingen zijn aangebracht aan de huidige omstandigheden van de lozing en de sluis lopen de meeste rijstarealen bij een geringe neerslag altijd onder water.

 Jairam hoopt dat door het uitdiepen van de hoofdlozing en andere infrastructurele maatregelen genomen door het LVV, de boeren in staat zullen zijn meer te gaan inzaaien in die polder.

 

Bron:
, 09-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics