Nickerie, donderdag 10 juni 2004  


Nickerie krijgt nieuw pompgemaal

door Beta Debidien

Foto: Het oude pompgemaal in de Clarapolder dat ongeveer zestig jaar geleden werd gebouwdNIEUW NICKERIE — Het district Nickerie krijgt binnenkort een nieuwe pompgemaal dat opgezet zal worden in de Westelijke Polder. Het oude gemaal dat ongeveer zestig jaren terug gebouwd is in de Clarapolder, had als doel de rijstboeren in de Westelijk polders tijdens droge seizoenen van irrigatiewater te voorzien.

Met de komst van de pompen te Wakay zijn de boeren minder gebruik gaan maken van het pompgemaal, waardoor de verouderde machines van het pompgemaal langer dan twintig jaar stil hebben gezeten. Deze pompen zullen nu vervangen worden door nieuwe en moderne. Er zal ook een nieuwbouw worden opgezet, waarin de pompen geïnstalleerd zullen worden. De pompen zijn aangeschaft uit de creditline met India. De aannemer NV Baitali is sedert enkele weken bezig op de aangewezen lokatie voorbereidingswerkzaamheden uit te voeren.

In de eerste fase heeft de aannemer duikers aangelegd om het watersysteem voor de rijstboeren van de Westelijke Polders te regelen. "Deze boeren moeten geen enkele stagnaties ondervinden als gevolg van de werkzaamheden aan het pompgemaal", zegt districtscommissaris (dc) Hardeo Ramadhin. Volgens de dc zal de rijstsector zeker profijt hebben van het pompgemaal. Vele boeren zijn blij met het initiatief van minister Dewanand Balesar van Openbare Werken (OW).

Landbouwer Gopinder Bierdja is van mening dat de overheid in eerste instantie had moeten investeren in de pompen van Wakay, omdat deze pompen al geruime tijd in een zeer slechte staat verkeren. In de droge periode worden deze pompen met veel moeite opgestart om geheel Nickerie van irrigatiewater te voorzien, maar de pompen die geplaatst zullen worden in de Clarapolder, zullen slechts een deel van Nickerie (alleen het Westelijk deel) van water voorzien.

Ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) deelt dezelfde mening van de boeren en zegt niet tegen het voorstel te zijn dat er nieuwe pompen geplaatst zullen worden in het pompgemaal, maar dat de overheid ook de drie pompen te Wakay in een redelijke staat moet brengen zodat het probleem van het tekort aan water voor altijd opgelost wordt in het district Nickerie.

Een ander probleem dat de overheid zeker moet aanpakken is het uitdiepen van het Van Wouwkanaal en er moeten heel wat veranderingen gebracht worden aan de verouderde verdeelwerken bij de Nani sluis. Een derde pomp zal geïnstalleerd worden aan de G.G Maynardstraat in het centrum van Nieuw Nickerie. Deze pomp zal het wateroverlast van geheel Nieuw Nickerie te helpen oplossen. Het komt vaak voor dat bij een geringe regenbui een groot deel van Nieuw Nickerie onder water loopt. Volgens de dc zijn er ook andere oorzaken voor het onderlopen van het centrum van Nickerie. Tijdens vloedstanden in de Nickerie-rivier zal de pomp in staat zijn het overtollig water van het centrum weg te pompen naar de rivier.

 

Bron:
, 10-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics