Nickerie, dinsdag 15 juni 2004  


Adron werkt aan verbetering rijstrassen

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE— Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) werkt steeds toe naar betere rijstrassen in Nickerie. In de afgelopen periode zijn de nieuwe lijnen ADRON 102 en ADRON 111 ontwikkeld en verspreid in geheel dit district. Het percentage gebruikers van deze lijnen onder de kleine boeren voor de najaarsinzaai 2003 was meer dan 81 en van de grote boeren ruim 50%. Het is bekend dat deze lijnen een goede productiepotentie bezitten en dat de kwaliteit van ADRON 111 heel goed te noemen is. Verder heeft Adron in de pijplijn een aantal veelbelovende lijnen, die mogelijk over 2 a 3 seizoenen gebruikt kunnen worden. Ook deze lijnen hebben een hoge productiepotentie en het pel- en slijprendement is ook goed."We streven naar een Head Yield van 50%" zegt directeur ir. Kardie Kartosoewito.

Het onderzoekscentrum zorgt voor de productie van zaaizaad voor zaaizaadboeren. Elk seizoen produceert Adron een hoeveelheid van circa 16.000 kg. elite en origineel zaaizaad. Adron begeleidt ongeveer 35 zowel grote als kleine zogenoemde zaaizaadboeren. Totaal wordt er per seizoen ongeveer 85 ha zaaizaad door deze boeren ingezet. Het instituut houdt zich ook bezig met de kwaliteitscontrole van met name het percentage rode rijst. Het moet vermeld worden, dat nagenoeg al deze boeren voldoen aan de norm die ten aanzien van het toegelaten percentage rode rijst wordt gehanteerd. Deze boeren dragen zeker bij aan de verspreiding van de ADRON lijnen.

Het onderzoeksprogramma ‘Gewasmanagement’ levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van methoden van bemesting en de bestrijding insecten en onkruiden. Zo is een nieuw middel voor de bestrijding van slakken met succes door het centrum uitgetest. Dit middel CARAGOL vervangt BRESTAN, dat in vele landen al verboden is. Er worden nog meer nieuwe middelen op effectiviteit door Adron getest. Bekend is dat het middel NOMINEE nu al grote populariteit onder de boeren geniet. Het middel is effectief tegen alle grassen, zelfs op pankoekoe en is in gebruik niet duurder dan de conventionele herbiciden.

Ten aanzien van de bemesting van de vroeg rijpe rassen wordt door Adron geadviseerd om twee keer te bemesten. Met betrekking tot insectenbestrijding wordt nadrukkelijk het advies gegeven om de juiste dosering toe te passen..Er wordt ook gewerkt aan de z.g. minimum tillage, minimale grondbewerking, om het aantal bewerkingen met twee of meer te reduceren teneinde de kosten te drukken. Dit systeem vindt nog weinig ingang bij de boeren, net als het egaliseren van de velden. Boeren kwamen in tijdens de droogte van de afgelopen maanden vaak bij Adron om water op saliniteit, dat is het zoutgehalte, te testen. Alle onderzoeksresultaten werden aan de boeren meegedeeld en met hen besproken.

Het chemisch wieden met Glyfosaat om waterwegen schoon te houden wordt met veel succes door de boeren toegepast. Het betekent kostenbesparing bij het onderhoud en kavelsloten en andere waterwegen en/of irrigatiekanalen..

Het gemis aan gekwalificeerd kader belemmert het onderzoek van de grondbewerking en van de naoogstzorg.

Het voorlichten van verwerkers om een hoger rendement en een betere kwaliteit bij de verwerking te verkrijgen heeft helaas nog geen vruchten afgeworpen, zegt de directeur van Adron. Er zijn te veel belemmeringen om innovaties te kunnen doorvoeren. Zo is bekend dat het drogen met een luchttemperatuur van 39 C in plaats van 42 C een hoger rendement oplevert, doch deze methode vindt nog weinig toepassing in de praktijk. Men blijft vasthouden aan de al jaren gebruikte traditionele technologie.

Onderzoek is een, doch resultaten moeten ook bij de gebruikers terechtkomen en toegepast worden. Het programma ‘Communicatie’, dat pas anderhalf jaar bestaat verzet veel werk om informaties naar de boeren te brengen. De directeur noemde de uitgifte van brochures, radio- en sinds kort ook TV- programma’s, en natuurlijk ook persoonlijke gesprekken met individuele boeren zowel op het centrum als op het veld.

Het verzamelen van de productiegegevens voor eigen gebruik als evaluatie instrument is een van overige activiteiten van Adron, ook ten behoeve van de overheid. Adron doet een survey van het totale rijstareaal, de opbrengsten, het areaal beplant met ADRON lijnen en de kwaliteit van de padie en van het export product.

De individuele inzet van staf en directie in commissies of werkgroepen van de overheid is

bi zonder te noemen. Door de directeur bijvoorbeeld, is een significante bijdrage geleverd aan het EU project dat nu in de fase van implementatie verkeert. Ook de bijdrage van de veredelaar aan de totstandkoming van de Nationale Zaadraad moet worden gememoreerd.

Het resultaat van dit alles is dat het vertrouwen om verder te gaan in de rijstbouw nog steeds blijft en bij sommige zelfs is toegenomen.

Als ADRON er niet was zou de sector nu al zijn doodgebloed, is de mening van vele landbouwers in het district Nickerie.

In het kader van de uitvoering van het EU project zal Adron nu nog meer dan ooit haar activiteiten moeten intensiveren. Er zal ook meer aandacht gegeven moeten worden aan methoden, manieren of modellen om de belemmeringen bij het doorvoeren van innovaties te elimineren. Mogelijk zullen onderzoeksprioriteiten gebaseerd worden op de kansen van adoptie door de boeren en of verwerkers.

Persoonlijk ziet directeur Kardie Kartosoewito de toekomst van de rijstsector, ondanks de lage wereldmarktprijzen, met vertrouwen tegemoet, mede in perspectief van de uitvoering van het EU rijstproject. "Wat we hebben bereikt is het resultaat van ons allen" aldus de Adron directeur tegenover dWT.

 

<

Bron:
, 15-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics