Nickerie, dinsdag 15 juni 2004  


SLM en KLM moeten nu al uitkomen over beschikbaarheid goedkoper tarief

door Vernon Texel

PARAMARIBO — De SLM en KLM moeten ruim vóór het verstrijken van hun ultimatum duidelijkheid geven over de beschikbaarheid van de goedkopere tarieven op de lijndienst Amsterdam-Paramaribo. Op 28 april kregen zij 60 werkbare werkdagen de tijd om met een oplossing hiervoor op de proppen te komen. Een goed deel van deze periode is inmiddels al verstreken.

Minister Guno Castelen van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) heeft liever dat niet gewacht wordt op de laatste dag. Hoe eerder hij zicht heeft op de zaak, hoe beter hij daarop kan inspelen, benadrukt de bewindsman tegenover dWT. Het oplossingsmodel moet in elk geval zodanig zijn, dat er overzichtelijk en transparant met de zaak kan worden omgesprongen. Eerder is geopperd om tenminste één vlucht per week ter beschikking te stellen voor personen die van het goedkoper tarief gebruik wensen te maken.

Gezien het belang van deze zaak verwacht Castelen dat uitsluitsel niet lang meer op zich laat wachten. "Als het zover is, dan handel ik", zegt de TCT-minister stellig. Bij afronding van het luchtvaartoverleg tussen Suriname en Nederland – begin april – is een minimum tarief van 599 euro en/of US dollar – exclusief belastingen en andere toeslagen – vastgesteld. Echter is veel kritiek geleverd op de beschikbaarheid van dit tarief voor de ‘kleine man’ door eventueel nepotisme dat hiermee gepaard kan gaan. Frappant is dat de KLM en de SLM in de periode 16 augustus tot 31 oktober een actietarief van af 399 euro – exclusief de ongeveer 100 euro extra kosten – hanteren om te reizen van Amsterdam naar Paramaribo. Eerdere berekeningen hadden namelijk aangegeven dat het tarief van 599 de bodemprijs was waarvoor er kon worden betaald voor een retourtje. Dit bedrag ligt nog steeds 100 euro hoger dan het totaal van 499 dat nu wordt aangeboden. Het gaat hier om een retourticket van drie weken.

Frank Does, directielid van Does & Cadushi Tours en Travel, zegt in een telefonisch gesprek vanuit Nederland met dWT dat de prijs wel degelijk lager kan. Hij schrijft het actietarief van 399 euro toe aan de druk van de markt. SLM-directeur Robbi Lachmisingh vindt echter dat de prijs in de actieperiode tot stand is gebracht door de geringe passagiersstroom uit Nederland tegen die tijd, omdat de vakanties grotendeels al achter de rug zijn. Het vliegtuig vertrekt dan met een groot aantal lege stoelen richting Suriname. Om deze slechte bezettingsgraad enigszins op te vangen, wordt daarom een lager tarief dan de bodemprijs gehanteerd. "Liever iets dan niets", zegt Lachmisingh. Zoals met elk actietarief het geval is, is ook dat van 399 euro aan strikte voorwaarden verbonden.

 

Bron:
, 15-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics