Nickerie, donderdag 24 juni 2004  


Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen Nickerie stopt

door Beta Debidien

Foto-onderschrift: Een scholier staat op de stoep van de Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen. De afdeling in Nickerie wordt per 1 juli 2004 gesloten.NIEUW NICKERIE — De Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen zal na ongeveer anderhalf jaar de deuren sluiten van haar afdeling in Nickerie. Het betekent dat na 1 juli 2004 alle diensten en activiteiten van de afdeling vanuit het gebouw aan de Koalanstraat naar de gemeenschap toe zullen worden stopgezet. Dit besluit is genomen door de leiding van de Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen in Paramaribo.

DWT verneemt van de leiding dat de stichting het zich financieel niet kan permitteren om de afdeling in Nickerie langer draaiende te houden. Alleen aan personeelskosten moet de stichting maandelijks ongeveer 2000 Surinaamse dollar betalen en dat kan zij niet opbrengen.

Er is momenteel een proces gaande waarbij het Ministerie van Binnenlandse Zaken een van de werknemers zal gaan overnemen, maar dat is ook niet voldoende om de afdeling in Nickerie te draaien. De Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen startte op 8 maart 2003 met een afdeling in het district Nickerie. De afdeling werd ondergebracht in een nieuw gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken op het complex van het Centraal Bureau voor Burgerzaken.

Het officiële startsein werd gegeven door president Ronald Venetiaan en de minister van Binnenlandse Zaken. Vanaf de opstarting tot eind december van het vorig jaar werden 126 aanmeldingen van geweld geregistreerd. Tot op heden zit de stichting op ongeveer 50 gevallen. Dat geeft volgens medewerkster Penny Carter aan dat er nog steeds veel gevallen van geweld voorkomen in het district. In de afgelopen anderhalf jaar heeft de afdeling in Nickerie zich ook beziggehouden met andere activiteiten. Op diverse lokaties heeft de stichting voorlichtingsactiviteiten verzorgd.

Recentelijk in de maand april is de Stichting op Wageningen gestart met de training zelfhulp voor de plaatselijke vrouwen. Dit project is afgelopen vrijdag met succes afgesloten, zegt Carter. Persoonlijk vindt ze het erg dat de stichting de afdeling in Nickerie moet sluiten. Er zijn momenteel heel veel mensen in het district die op een en andere manier hulp en begeleiding genieten van de stichting. Dit werk zal voortgezet worden ondanks dat de afdeling gesloten wordt in Nickerie, zegt Carter."Als ik denk aan de slachtoffers die geweld meegemaakt hebben, durf ik dit district niet te verlaten, vooral de schoolgaande jeugd die huiselijk geweld van hun ouders vaker meemaakt, wil ik blijven helpen in het district", geeft Carter aan. Sedert de opening van de afdeling woont Carter in Nickerie. Ze wil de mensen niet plotseling in de steek laten. Medewerkster Asha Amatanom-Chaturi vindt het heel jammer dat dit besluit genomen is. In de afgelopen periode heeft ze veel mensen zien binnenstappen op zoek naar hulp.

Gewestelijke Politie Kommandant Elfriet Metroos betreurt het feit dat men tot dit besluit is gekomen, omdat de politie een heel goeie samenwerking heeft met de stichting vooral omdat de taken elkaar overlapten. Schoolleider Frits Morsen van OS 2 is zeer onthutst door het besluit van de leiding vooral omdat de afdeling heel goed werk verricht heeft op de scholen in Nickerie. Carter heeft via de afdeling heel wat zaken kunnen oplossen en heeft ook vaker voor counseling gezorgd wanneer schoolgaande kinderen met problemen zaten. Op de overheid wordt een beroep gedaan alles in het werk te stellen om de afdeling te behouden voor de gemeenschap van Nickerie, aldus Morsen.

<

Bron:
, -2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics