Nickerie, woensdag 30 juni 2004  


Slecht onderhoud irrigatiekanalen Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE— Irrigatieleidingen in de verschillende polders van het district Nickerie worden nog steeds slecht onderhouden door boeren en de verantwoordelijke instanties.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de leidingen meestal ondiep zijn en snel dicht groeien waardoor de waterbeheersing en vooral de distributie van het water naar de rijstpolders niet op een adequate manier kan plaatsvinden. Tot deze conclusie kwam onlangs Tahnee Saerie, BSc. tijdens haar presentatie ‘Watermanagement in het district Nickerie’ in de vergaderzaal van het MCP gebouw.

Saerie die aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname afstudeerde in de richting Cultuurtechniek bestudeerde gedurende negen maanden het totale waterbeheersingsproces in de landbouwsector in Nickerie. In haar voordracht heeft ze benadrukt dat land- en waterbeheersing van eminent belang zijn voor de totale wereldbevolking, aangezien de vraag naar voedsel en vooral (drink)water steeds toenemen.

Haar onderzoek heeft ook uitgewezen dat de meeste kunstwerken en de bestaande waterschappen in de verschillende polders niet optimaal functioneren. Het doel van het onderzoek in Nickerie was het ontwikkelen van een waterdistributiesysteem ter verbetering van het watermanagement, om tenslotte te komen tot een inzaaischema voor de rijstboeren. In de loop van haar onderzoek is geen enkele instantie in het district in staat gebleken het debiet van de Nannizwamp aan te geven. Het debiet is de hoeveelheid water, het aantal kubieke meters, dat per seconde op een bepaald punt in een rivier – in dit geval dus de Nannizwamp – passeert. Het inzaaischema vormt nog steeds een probleem voor de boeren. De inzaai gebeurt nu zonder enig overleg tussen het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en de boerenorganisaties.

De toehoorders vonden de presentatie van de studente zeer goed. Zelfs coördinator Hendrie Karijoikromo van het MCP in Nickerie vond de presentatie interessant. "Wanneer men praat over de ordening van de rijstsector in Nickerie is daarbij van belang dat het waterbeheer, dat tot een van de belangrijkste zaken behoort, zakelijk ter hand genomen moet worden," vindt Karijoikromo. Men moet ook naar een goed uitvoerbaar inzaaischema toe gaan werken, waardoor de behoefte aan water tijdens de droge periode op een goed georganiseerde wijze kan worden opgevangen en het beschikbare op een juiste en verantwoorde wijze over de verschillende gebieden in dit district kan worden verdeeld.

Tijdens de presentatie is een aantal voorstellen gedaan en de bedoeling is om bij voldoende animo onder de boeren en de verschillende boerenorganisaties de voorstellen verder uit te werken.

 

Bron:
, 30-06-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics