Nickerie, maandag 19 juli 2004  


Henarbrug in deplorabele staat

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE De Henarbrug over de Nickerierivier te Groot Henarpolder bevindt zich momenteel in zeer deplorabele staat. Het Ministerie van Openbare Werken (OW) probeert met man en macht het roosterwerk op het brugdek nog in een zodanige staat te houden dat verkeer erover nog mogelijk is. Dat zegt Haricharan Chotoe, sectiehoofd van het Ministerie van OW afdeling tegenover dWT. Er worden steeds vijf van de roosters van het brugdek verwijderd om laswerk te ondergaan. Om stagnatie in de vrije doorgang van verkeer te voorkomen, worden tijdelijk planken op het brugdek gelegd. Volgens berekening van Chotoe zijn op dit moment ongeveer 48 roosters aan vervanging toe, maar in de komende dagen kunnen het er meer worden, zegt hij.

Eerste foto: De Henarbrug dWT foto/Beta Debidien:Tweede foto: Arbeiders van het Ministerie van OW bezig herstelwerkzaamheden uit te voeren. Uiterst rechts sectiehoofd Haricharan Chotoe van OW Nickerie.Het roosterwerk dat het brugdek vormt, is niet berekend op de intensiteit en het gewicht van het huidige verkeer dat er dagelijks overheen dendert. Sedert de opening van de Coppenamebrug wordt de Oost-Westverbinding dagelijks bereden door veel vrachtwagens met heel zware ladingen en asdrukken van 60 ton en zelfs daarboven. Hierdoor wordt niet alleen op de Oost-Westverbinding een zware wissel getrokken, maar ook en vooral op de Henarbrug. Een andere oorzaak voor het ‘oplopen’ van de roosters is de grote snelheid, waarmee over de brug wordt gereden; dat is een volkomen negeren van de ter plaatse aangebrachte verkeersborden, waarop duidelijk is aangegeven dat stapvoets moet worden gereden.

De Henarbrug is in 1985 opgeleverd en in gebruik genomen. Bij de oplevering werd door de aannemer het rijvlak voorzien van planken, met daaroverheen een asfaltlaag van ongeveer anderhalf centimeter dik. Na twee jaar moest men de zaak herstellen, omdat dat systeem niet naar bevrediging heeft gewerkt. In 1997 werd het geheel weer vervangen door het huidige roosterwerk. "Mocht het zijn dat door een of andere oorzaak een calamiteit zich op de Henarbrug voordoet, dan zal het heel verkeer van en naar Paramaribo stopgezet worden", zegt Chotoe. Hij hoopt niet dat het zover zal komen, maar heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt de weggebruikers op te roepen om voorlopig niet met zwaar beladen vrachtwagens over de brug te rijden. De landbouwers zijn ook gewaarschuwd om niet meer met rupsvoertuigen op de brug te komen.

Het sectiehoofd heeft om veiligheidsredenen de mensen geadviseerd om niet meer dan een maximaal gewicht van 8 ton over de Henarbrug te rijden. De Henarbrug moet een grote renovatiebeurt ondergaan en daarvoor zijn er enorm veel middelen nodig. In de komende dagen zal er een openbare aanbesteding gehouden worden. De zaak zal door minister Dewanand Balesar van Openbare Werken aan de Raad van Ministers voorgelegd worden om de geldmiddelen vrij te krijgen, zodat de brug een grote onderhoudsbeurt kan ondergaan.

 

Bron:
, 17-07-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics