Nickerie, dinsdag 10 augustus 2004  


Boeing wordt vernoemd naar Surinaamse luchtvaartpionier
door Vernon Texel

PARAMARIBO De Boeing 747-300 van de SLM, die woensdag wordt ingezegend, wordt vernoemd naar een belangrijke Surinaamse luchtvaartpionier. Alle problemen en frustraties rond het certificeringsproces smolten gisterenmiddag als sneeuw voor de zon, toen het toestel om 16:20 op de Johan Adolf Pengel-luchthaven landde.

Onder aanvuring van SLM-directeur Robbi Lachmising brak een enorme feestvreugde los onder het goed opgekomen publiek. "Een hele ontlading. Het heeft lang geduurd maar we zijn ondanks de emoties dik tevreden en gaan nu geld verdienen". Woorden van een dol-enthousiaste Lachmising aan wie op dat moment niet te merken was dat de perikelen rond de certificering de bedrijfskas ruim 3,5 miljoen euro lichter hebben gemaakt. De demovlucht zou in eerste instantie op zondag plaatsvinden maar is door omstandigheden naar gisteren verschoven.

Voor minister Guno Castelen van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) was het een onbeschrijfelijk gevoel van nationale trots toen hij het vliegtuig vr de landing over de luchthaven zag vliegen. "Het is een zeer kritisch proces geweest waarbij het bedrijf en toestel alle veiligheidstoetsen moesten doorstaan. Een periode waarin er veel pressie is geweest op voornamelijk de directie", zegt de bewindsman. "Maar door eigen inspanningen, teamwerk en samenspraak is alles in orde". Volgens Castelen is de verzelfstandiging van de SLM verder ingezet. "Alle fyo fyos moeten we nu achter ons laten en ons richten op de toekomst". "We gaan ervoor. De kist voldoet aan alle voorwaarden en we gaan het nu gereed maken om het commercieel te kunnen inzetten", verzekert Vivian Hanenberg, directeur van de Surinaamse Burgerluchtvaart- en Veiligheidsautoriteit (CASAS). De eerste commercile vlucht vindt komende vrijdag plaats. Castelen vestigt overigens met nadruk de aandacht erop dat de politiek geen enkele bemoeienis heeft gehad met het certificeringsproces. "Zo ver die is geweest is het steeds gebleven bij partijen te vragen het proces in harmonie af te ronden". Suriname heeft zich internationaal namelijk gecommitteerd veiligheid van passagiers en de luchtvaart op geen enkel moment in gevaar te brengen. "Voor de rest is er op geen enkel moment sprake geweest van pressie", wordt nog eens onderstreept.

Loftuitingen

Nico van der Steen, projectengineer B-747 van de KLM, twijfelt er niet over dat de kist aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. "Anders was ikzelf nooit aan boord gestapt", illustreert hij. Aan boord van het toestel zat ook het certificeringsteam van de CASAS, tien stewardessen, de inspecteur en een vierkoppige cockpitcrew. Voor allemaal was het een hele ervaring en eer om de Boeing op haar vlucht naar Suriname te begeleiden. Hun trots zwol nog meer aan toen ze de menigte die het toestel kwam verwelkomen, op de luchthaven zag. "De kist vliegt heerlijk", zegt co-piloot Steven Gonesh. "En wij als Surinamers gaan ervoor zorgen dat de SLM tot grotere hoogten komt. Het bedrijf is namelijk van de hele natie", draagt purser Ronny Mahangi zijn deel aan de vele loftuitingen bij. Voor de stewardessen was het een compleet nieuwe ervaring om eindelijk aan boord van een eigen SLM-Boeing te mogen vertoeven. "Een zeer emotioneel geladen vlucht en we konden niet wachten om in Suriname te landen om de vele blijde gezichten te zien", zegt n van de crewleden. Al met al was het een geslaagde demovlucht waarbij onderweg geen enkel probleem is ondervonden. "Van top tot teen is het vliegtuig in prima conditie", besluit captain Jan Siersma, die de leiding had over de demovlucht van gisteren.

 

Bron:
,10-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics