Nickerie, donderdag 12 augustus 2004  


Visumkaart vervangt visum voor Suri-Nederlanders
PARAMARIBO -  Nederlanders van Surinaamse afkomst in het buitenland hoeven binnenkort geen visum meer aan te vragen. Dit zegt minister Levens van Buitenlandse Zaken. Over drie weken komt een visumkaart beschikbaar, die drie jaar lang ongelimiteerd gebruikt mag worden. Alleen moet de kaart elk jaar worden opgewaardeerd en moet per bezoek het visumbedrag worden betaald.


Voornaamste doel is een vereenvoudiging van het reisverkeer. "De maatregel is nodig, omdat het aantal bezoekers de afgelopen jaren meer dan verdubbeld is", zegt minister Levens tegenover de Times of Suriname. Uit Nederland alleen komen wekelijks gemiddeld drieduizend bezoekers. Per dag moeten ruim vijfhonderd visumaanvragen afgehandeld worden. Het consulaat kan de aanvragen niet meer aan en extra personeel is te duur.
De maatregel geldt in eerste instantie vooral voor Surinamers in Nederland. "Met dit land is er een goede samenwerking", aldus Levens. Bovendien beschikt Nederland over een goed paspoortensysteem en heeft elke burger een sofi-nummer. Hierdoor kan een redelijk overzicht worden verkregen. Voorlopig moet rekening worden gehouden met 'kinderziektes'. Wel wordt verwacht dat die zijn verholpen voor de kerstdrukte.
 

Bron:
Waterkant 12-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics