Nickerie, donderdag 12 augustus 2004  


Nieuwe wet moet rijstexport veilig stellen
PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE - Er wordt een wet voorbereid om de export van rijst veilig te stellen. Dit zegt vice-president Jules Ajodhia. De wet moet retentieregelingen neutraliseren, die de vorige maand in werking traden. De stagnatie bij de export naar de Europese Unie zal worden opgeheven. "Het belang van de producenten en de economie wordt steeds voor ogen gehouden", aldus Ajodhia.


Vooral in Nickerie moet massale werkloosheid worden voorkomen. "De regering voelt zich verplicht een helpende hand te bieden", zei Ajodhia bij de herdenking van 125 jaar Nieuw Nickerie. De nieuwe wet moet zoveel worden als een cadeautje. De verantwoordelijkheid voor de huidige problemen, worden de overheid onterecht in de schoenen geschoven, vindt Ajodhia. Retentiegelden vereist voor export naar de EU, zijn nooit gestort door de exporteurs.
Door de daarop volgende sancties is de Surinaamse rijst duurder geworden. Nu de tweede oogst van dit jaar voor de deur staat, wordt gevreesd voor gebrek aan afzet. Veel padieboeren verkeren al in financiële problemen door grote verliezen bij de laatste oogst. Vanwege gebrek aan afzet zijn lagere prijzen aangeboden. Volgens de boeren kunnen zij de hoge rentes op bankleningen niet meer aan. Verzoeken om subsidie zijn tot nog toe afgewezen.

 

<

Bron:
Waterkant 12-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics