Nickerie, dinsdag 17 augustus 2004  


‘R.E.Kappel’ van de SLM op Schiphol geland
 

Nederland - Zaterdag is op Schiphol de eerste commerciële vlucht geland die de SLM met haar eigen Boeing 747-300 heeft uitgevoerd. Het toestel kwam afgelopen maandagmiddag op de Johan Adolf Pengel luchthaven aan, waar een enthousiaste menigte onder aanvoering van SLM-directeur Robbi Lachmising hem opwachtte. Het was een prachtig gezicht om het vliegtuig in de kleuren van de SLM te zien landen. Het had eerst een rondje gevlogen boven Paramaribo. Toen het eenmaal op de baan stond, brachten helikopters van Hi Jet een speciale groet.

Een trotse SLM-directeur zei in een eerste reactie dat zijn maatschappij er klaar voor is en dat wat hem betreft de concurrentie nu mag losbarsten. Ook minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Guno Castelen, was aanwezig bij de aankomst van het toestel en hij benadrukte onder andere dat Suriname het enige land is in het Caribische gebied met een Boeing 747.
 

SLM Boeing 747-300 'R.E. Kappel

Woensdag werd de Boeing gedoopt en ingezegend. Hij is vernoemd naar de luchtvaartpionier uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, Ronald Elwin Kappel. President Ronald Venetiaan, die de doopplechtigheid bijwoonde, zei te hopen dat de ‘R.E. Kappel’ een grote bijdrage levert aan de economische ontwikkeling van Suriname. De SLM moet verder invulling geven aan de wens van de passagiers en de Surinaamse regering om de ticketprijzen te verlagen.

De ‘Kappel’ heeft voordat de certificeringdocumenten aan de SLM konden worden overhandigd door de luchtvaartautoriteit CASAS, een demovlucht naar Curaçao moeten maken. Gisterochtend belegden CASAS, SLM en het ministerie van Transport een gezamenlijke persconferentie.

Volgens CASAS-directeur Vivian Hanenberg heeft de certificering zo lang op zich laten wachten, omdat aan alle wettelijke vereisten op het gebied van luchtwaardigheid, vliegveiligheid en operationele aspecten in dit verband, moest worden voldaan. CASAS liet zich, omdat men voor het eerst een dergelijk operatie voor een Boeing uitvoert, hierbij adviseren door twee medewerkers van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit de F.A.A. Aangezien Suriname na jarenlange inspanningen weer de A1-status van Amerika heeft verkregen op het gebied van vliegveiligheid, kon CASAS het zich niet permitteren, van de wet en regelgeving af te wijken.
 

 

Bron:
Zorg en Hoop , 14-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics