Nickerie, zaterdag 21 augustus 2004  


Uitslag herstemming Nickerie Jeugdparlement bindend verklaard

door Lorenzo Irion

PARAMARIBO — De Kiescommissie voor de verkiezing van leden voor het Jeugdparlement heeft de uitslag van de herstemming voor Nickerie bindend verklaard. Hiermee zijn de verkiezingen voor het Jeugdparlement 2004 officieel afgerond. De uitslag bleef hetzelfde voor wat de gekozen leden betreft, maar het aantal stemmen en de volgorde waarin de kandidaten binnenkwamen, raakten wel beïnvloed.

De eerdere nummer 1, Mitesh Bhaggoe, die bij de verkiezing de vorige week 645 stemmen haalde, eindigde op de derde plaats met 734 stemmen. Rafaella Slamet die toen als derde eindigde met 419 stemmen, werd de verrassing met 787 stemmen, die haar de leiding gaven. Kajol Thadiel verhuisde van de derde naar de tweede plaats met 780 stemmen tegen 636 stemmen van de vorige week.

Gegronde reden herstemming

De Kiescommissie onder leiding van mr Jennifer van Dijk-Silos hield de uitslag van het rijstdistrict aan, nadat de kandidaat Jason van Genderen, die als vierde was geëindigd en daarmee zitting in het jeugdparlement miste, bezwaren aandroeg. Volgens Van Genderen heeft zijn kandidatuur aan stemmen ingeboet als gevolg van een advertentie van de Commissie Voorbereidingen en Organisatie Verkiezing Jeugdparlement, als zou hij zich hebben teruggetrokken. Dit berustte op een misverstand zoals de Verkiezingscommissie onder leiding van Rudi Esajas in een andere advertentie liet weten.

De terugtrekking had betrekking op de eerdere nummer 3 kandidaat, Erak Fatehmohamed. Nadat de lijst was opgeschoond, vond er een opschuiving plaats, waardoor Van Genderen als nummer 3 op de kandidatenlijst kwam te staan, zonder dat de note onder aan de lijst die aangaf dat nummer 3 zich had teruggetrokken, werd verwijderd. Deze overbodige note die op de nieuwe lijst bleef staan, sloeg dus toen ongelukkigerwijs op Van Genderen.

De Kiescommissie vond het bezwaar gegrond, stelde de uitslag uit en minister Walter Sandriman van Onderwijs en Volksontwikkeling bepaalde de herstemming voor Nickerie op woensdag jongstleden, wat ook gebeurde. De kandidaten Mahinder Dewkali, Lesda Pelswijk en Nathaniel Tolies die geen slechte beurt hadden gemaakt, gebruikten de dagen voor de herstemming om extra propaganda te maken. Met de herstemming in Nickerie is de verkiezingsopkomst toegenomen. In totaal namen 2405 kiezers deel aan de stemming, waarvan 42 hun stemmen ongeldig zijn verklaard, terwijl de vorige week nog 1682 kiezers naar de stembus gingen.

Functie-aanvaarding

Om hun functie te aanvaarden hebben de gekozen jeugdparlementariërs tot uiterlijk 29 augustus de tijd om de aanvaardingsbrief bij de districtscommissaris van hun district op te halen, te ondertekenen en daar weer af te geven. Voor de kandidaten van Nickerie geldt dit tot uiterlijk 3 september. Intussen loopt het antecedentenonderzoek en als er geen obstakels zijn, worden de leden op 29 oktober geïnstalleerd.

‘Legt zich neer’

Van Genderen die een dag voor de herstemming te kennen gaf zich uit de bundeling ‘Vooruitstrevende Jongeren’ met Bhaggoe en Thadiel terug te trekken, eindigde op de vierde plaats met 536 stemmen. Hij noteerde de week daarvoor nog 388 stemmen. De vierde plaats werd de vorige week ingenomen door Rewien Isrie die 400 stemmen kreeg, terwijl hij woensdag terugviel naar minder, namelijk 352 stemmen.

Van Genderen legt zich neer bij de uitslag en neemt genoegen met zitting in de Jeugddistrictsraad waarin alle kandidaten die niet gekozen zijn, zitting nemen. Er zijn geen bezwaren meer aangedragen, waardoor de Kiescommissie bij de openbare zitting gistermiddag in ‘Ons Erf’ de uitslag bindend verklaarde. De uitslag van de overige districten was zondag reeds als officieel verklaard.

 

Bron:
,21-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics