Nickerie, vrijdag 27 augustus 2004  


DNA keurt cadeau Nickerianen goed

Heffingsgelden worden teruggeploegd naar rijstsector

door Eric Mahabier

PARAMARIBO — Met de goedkeuring van de Wet Bijzondere Heffing In- of Uitvoer heeft De Nationale Assemblee (DNA) gisteren het cadeau bekrachtigd van de regering aan de Nickeriaanse gemeenschap in verband met 125 jaar Nieuw Nickerie. De rijstsector ligt al enkele weken stil, omdat de douane de vorige maand een eind maakte aan zijn 30 jaar lang gevoerd gedoogbeleid, waardoor rijstexporteurs nu verplicht zijn een heffing van 283 euro voor witte rijst en 175 euro per ton geëxporteerde cargo rijst te storten.

dWT foto/ Werner Simons:LVV-minister Geetapersad Gangaram Panday formuleert het antwoord op de gestelde vragen door assembleeleden over de rijstsector.-. Deze overeenkomst was met de Europese Unie afgesloten, maar werd in de praktijk niet ten uitvoer gebracht, omdat anders de Surinaamse rijst op de Europese markt niet concurrerend zou kunnen zijn. Het nu in uitvoering brengen zou het einde van de rijstsector gaan betekenen. Volgens minister Humphrey Hildenberg van Financiën moeten rijstexporteurs deze heffing nu op een daarvoor speciaal bestemde rekening van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) storten. Vervolgens komen deze gelden volledig de rijstsector ten goede, met name voor een groot deel de exporteurs. Dit model wordt ook door Guyana gehanteerd om aan de ene kant uitvoering te kunnen geven aan de overeenkomst die is gesloten met de Europese Unie en aan de andere kant de belangen van de eigen sector veilig te stellen.

Vervolgens zal de regering met de rijstexporteurs nagaan welke regelingen er moeten worden getroffen dat de boeren meteen bij de verkoop van hun padie kunnen worden uitbetaald, "omdat anders de boer bezig is de opkopers te financieren," zei de bewindsman. De boer heeft hierdoor de mogelijkheid zijn rijstareaal gelijk klaar te maken voor de inzaai. Deze regeling geldt voor de periode van een jaar en Hildenberg beloofde het parlement dat de wet binnen één tot anderhalve dag zal worden gepubliceerd. Voorzitter Adiel Kallan (NF/NPS) van de commissie van rapporteurs haalde tijdens zijn redevoering aan dat de wet een spoedeisend karakter heeft. In de eerste week van september wordt de inschrijving gehouden door de Europese Unie, waarbij ACP-landen moeten aangeven hoeveel rijst en tegen welke prijs ze kunnen afzetten op de EU-markt. In het verlengde daarvan haalde commissielid Jiwan Sital (PVF) aan dat de exporteurs ook een garantiestelling van 1 miljoen euro dreigden te verliezen indien niet vóór 31 augustus een oplossing voor deze kwestie zou worden gevonden. Dan kon rijst vanuit Suriname niet meer tegen ACP-preferenties worden afgezet. Sital liet doorschemeren dat door het stopzetten van het gedoogbeleid van de douane de padieprijs is gekelderd 23 Surinaamse dollar naar 20 SRD per baal

 

Bron:
, 27-08-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics