Nickerie, maandag 06 september 2004
Mahawatkhan biedt boeren 25 SRD per baal padie
door
Beta Debidien
NIEUW NICKERIE - Rijstboeren die hun padie van de najaarsoogst 2004 verkocht hebben aan opkoper Leaket Mahawatkhan, zijn gisteren uitbetaald voor hun product. De boeren hebben 25 SRD ontvangen voor een baal natte padie van 79 kg van de eerste kwaliteit. Op basis van de ontwikkelingen van de huidige prijzen van rijst en rijstproducten op de locale markt is de opkoper in staat 25 SRD voor een baal padie aan te bieden.
Tot vorige week had de opkoper ongeveer 4000 balen padie opgekocht. De opkoper merkte op dat intussen andere verwerkers/exporteurs ook hun intrede hebben gedaan in het veld om padie op te kopen tegen een prijs die tussen 22 en 23 SRD ligt. Mahawatkhari zegt het niet terecht te vinden als deze verwerkers/exporteurs die momenteel padie opkopen tegen een lagere prijs dan door hem wordt aangeboden, straks ook zullen gaan proberen om hun rijst en andere producten af te zetten op de lokale markt. Hij doet een beroep op de verwerkers/exporteurs om mogelijkheden te bekijken ook 25 SRD uit te betalen voor een baal natte padie aan de boeren, zodat ze in staat kunnen zijn om de rijstsector in stand te houden.
De verwerkers/ exporteurs moeten niet alleen kolossale winsten willen maken. Een winst van 3 tot 4 SRD op een baal padie is meer dan genoeg, meent Mahawatkhan. De opkoper vindt dat de rijstboeren ook redelijke winsten moeten maken, omdat ze dagelijks door zon en regen ploeteren ter verzorging van het gewas terwijl ze buitendien alle risico's nemen. De verwerkers hebben weinig risico's los van het feit dat een padiedroger zou gaan uitvallen en een klein hoeveelheid padie daardoor vergeeld.
Narindernath Ramesar, een van de boeren die zijn geld kwam ontvangen zei desgevraagd blij te zijn dat een opkoper het initiatief genomen heeft een goede prijs aan te bieden. Voor hem met een gemiddelde opbrengst van ongeveer 5,2 ton per hectare is deze sector winstgevend, omdat er geen andere extra kosten zijn gemaakt (zoals het pompen van water). Hij denkt dat de andere boeren het ook zullen redden met deze prijs voor wat dit hoofdseizoen betreft.
Mahawatkhan verwacht problemen in de komende periode voor Suriname, vooral omdat per 1 januari 2008 de Europese markt zal worden opengesteld, waardoor de concurrentie zwaarder zal zijn. Het is van vitaal belang dat ervoor gezorgd wordt dat de sector efficiënter gaat produceren.
Bron: | |
, 04-09-2004 |
Copyright © 2004. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics