Nickerie, zaterdag 11 september 2004  


Regering gaat voor behoud rijstsector


PARAMARIBO – De regering zet zich in voor behoud van de rijstsector. Dit zegt minister Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt & Visserij. Waar zelfs in het parlement import wordt gerekend tot de mogelijkheden, wil de regering daar niet van weten. Sinds het aantreden van de Nieuw Frontcoalitie is de inzaai opgevoerd met ruim tienduizend hectare.


Dit relatieve succes is bereikt ondanks soms ontmoedigende omstandigheden. “De internationale prijs was twintig jaar geleden nog 425 dollar per ton, nu is dat nog maar de helft”, zegt Gangaram Panday tegenover Radio 10. Er wordt zoveel mogelijk samenwerking nagestreefd om de beste condities te scheppen. Bekeken wordt hoe de boeren een goede opkoopprijs te garanderen.
Dit valt niet altijd even makkelijk. Nu is de constructie bedacht om exporteurs te vrijwaren van invoerrechten op exporten naar de Europese Unie. De betalingsvrije periode geldt twaalf maanden. Verwacht wordt dat de boeren dan een betere prijs zal worden aangeboden. Gebeurt dit niet, “dan zal de regering bekijken wat de beste optie is”, aldus Gangaram Panday.
Over het terugbetalen van een lening wordt nog onderhandeld. De boeren beweren de lening van vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer 1, 7 miljoen euro) niet terug te kunnen betalen. De overheid verschafte de lening, vanwege tegenvallende opkoopprijzen. Nu wordt gevraagd om kwijtschelding. Gangaram Pnday wil dit wel overwegen. Maar dan gaat waarschijnlijk de toegezegde restitutie op brandstof niet door.
 

Bron:
R10 , 11-09-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics