Nickerie, zaterdag 11 september 2004  


Rijstsector onmisbaar voor economische ontwikkeling

door Beta Debidien


NIEUW NICKERIE – “De rijstsector is van vitaal belang voor de economische ontwikkeling van ons land. Het betekent ontwikkeling van het platteland met name in de districten Nickerie, Coronie en Saramacca; verder ook armoedebestrijding, duurzame arbeidsplaatsen, voortbrenging van deviezen en onafhankelijk zijn van het buitenland voor wat ons hoofdvoedsel betreft". Dit zei Jaswant Sahtoe, directeur van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij de opening van een seminar en tentoonstelling in Nickerie.
 

Dhr. Soerdjan, stafmedewerker bij ADRON, geeft technische uitleg in het veld omtrent de activiteiten van het onderzoekscentrum. Producten van ADRON zijn te zien op de tentoonstelling.

Het tweedaagse seminar, dat als thema heeft 'Hoe verder met de rijstsector’, en een mini-tentoonstelling worden gehouden in "het gebouw van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON). De LVV directeur vindt het prijzenswaardig dat stakeholders uit de rijstsector in het kader van het tienjarig bestaan van het ADRON bij elkaar zijn gekomen om samen na te denken hoe het verder moet met de rijstsector. Volgens hem past deze activiteit ook helemaal in het kader van Jaar van de Rijst, zoals 2004 is uitgeroepen door de FAO.

"Wij moeten de rijstsector koesteren en onze inspanningen getroosten om hem steeds efficiënter te maken, zodat wij onze rijst ook in de globaliserende wereld, waarin preferentiële posities worden afgebouwd, kunnen afzetten", aldus Sahtoe. Om dit te realiseren zullen de verschillende schakels van de lange keten van activiteiten, vanaf grondbewerking tot dat het product op de eettafel is,  meer met elkaar moeten af stemmen en samenwerken. In deze ketenbenadering speelt kennis een belangrijke rol.

Volgens Sahtoe kan alleen meer kennis worden opgedaan wanneer meer onderzoek wordt gedaan. Niet vergeten mag worden dat de gemechaniseerde rijstteelt in Suriname is ontwikkeld, nadat met de oprichting van de Stichting Machinale Landbouw (SML), nu meer dan 55 jaar geleden, veel geld en energie is gestopt in onderzoek. Het onderzoek omvat veel meer dan het ontwikkelen van een nieuw ras. De wijze van grondbewerking, zaaien, ontwikkelen van bemestingsschema's onder verschillende omstandigheden, rationeel waterbeheer, effectieve gewasverzorging met betrekking tot ziekten en plagen, oogsttechnieken, droog- en peltechnologie en marktonderzoek,  zijn allemaal zaken die minstens even belangrijk zijn als het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. Met deze opsomming wil de directeur duidelijk maken dat er nog heel veel werk is en ADRON pas aan het begin is van een lange weg die moet worden afgelegd.
Snelle veranderingen in de wereld maken het noodzakelijk dat in een snel tempo aandacht wordt besteed aan alle aspecten van de keten. Dit betekent dat iedereen zich hiermee moet bezighouden, zodat meer financiële middelen beschikbaar komen voor het onderzoek. Alleen op deze manier kan de hele keten efficiënter worden gemaakt.

Sahtoe benadrukt dat de resultaten van het onderzoek door voorlichting en training moeten worden overgebracht naar de boeren en andere belang hebbenden in de rijstsector. Hij vindt het ook van belang om bij het tienjarig bestaan van ADRON na te gaan hoe het niveau van het rijstonderzoek hoger kan worden gebracht, zodat een kwaliteitsproduct kan worden geproduceerd met toepassing van de beste technologie die beschikbaar is.
 

Bron:
, 11-09-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics