Nickerie, dinsdag 14 september 2004  


Parlementariėr wil aandacht voor rijstsector


Nickerie -  Er zal meer aandacht besteed moeten worden aan de rijstsector. Dit zegt parlementariėr Liakat Mahawatkhan van de Nieuw Front-coalitie. Opeenvolgende regeringen hebben de sector verwaarloosd. Nu worden nog steeds verkeerde besluiten genomen. Onder meer wordt achttien miljoen dollar geļnvesteerd in een staatsbedrijf 'waar slechts wordt geconsumeerd'.
 

Het geld dat zo besteed is aan de Stichting Machinale Landbouw, SML, had de sector ten goede kunnen komen. Het gaat immers om ruim 20.000 banen in Nickerie alleen. "De totale infrastructuur van het district is ingesteld op de rijstcultuur", zegt Mahawatkhan tegenover de Times of Suriname. De regering zou meer moeten bemoeien met de aankoop van grondstoffen.
Onder de huidige omstandigheden wordt de import van onder meer kunstmest gemonopoliseerd. Ook de dieselprijs is te hoog. Dit heeft zijn weerslag op de kostprijs, die opkopers dan weer te hoog vinden. De rijstboeren zijn dan ook niet in staat een staatslening terug te betalen van vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer 1,7 miljoen euro). Volgens Mahawatkhan moet de lening worden kwijtgescholden.
 

Bron:
ToS/WtK , -2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics