Nickerie, vrijdag 17 september 2004  


Hein Ramnewash nieuwe DC Nickerie


Oud-commissaris Hein Ramnewash is opnieuw benoemd tot DC van Nickerie. Ramnewash heeft al eerder gediend als DC in Nickerie, waardoor hij voor de Nickeriaanse gemeenschap geen onbekende is. Tot gisteren werd fel gespeculeerd over de mogelijke nieuwe DC. Zo dook gisteren de naam op van Bhagwat Shankar, maar zijn benoeming stuitte op hevig verzet binnen de Nickeriaanse samenleving. Ook VHP-topper Mahawatkhan liet openlijk uit tegen zijn benoeming. Ook hadden we in het zelfde bericht aangehaald dat mogelijk de heer Ramnewash benoemd zou worden om als  tussenpaus te dienen met het oog op de verkiezingen, die volgend jaar in mei gehouden zullen worden.

 

De heer Ramnewash moest afgelopen mei eiegnlijk tegen zijn zin al met pensioen gaan, nadat hij district Wanica had gediend als commissaris. In een interview met dWT gaf hij toen te kennen dat  hij 'stil zitten zo'n onding vond'. Nu mag hij dus wederom zijn waarde bewijzen aan de Nickeriaanse gemeenschap.

De mening van de Nickeriaanse bevolking was over het algemeen dat men een krachtige DC wilde met visie, die in staat zou moeten zijn een vuist te maken tegen Paramaribo door het districtsbelang voorop te stellen. In Nickerie waren genoeg kandidaten die aan deze wens van de bevolking zouden kunnen voldoen, alleen waren zij geen lid van een van de regeringspartijen.

Ironisch genoeg is het  te constateren dat de kandidaten worden aangewezen door democratisch gekozen regeringspartijen, maar als de lokale bevolking het voor het zeggen had, zou dan een heel andere kandidaat de post van de DC mogen vervullen.  


Lees hier verder een interview met de heer Ramnewash, dat op 10 juni 2004 werd gepubliceerd door de Ware Tijd:

 

Oud-DC Ramnewash van Wanica nog zeer vitaal

"Stilzitten is toch zo’n onding!"

door Signa Vianen

PARAMARIBO — District Wanica, dat bestaat uit de zes ressorten Kwatta, Saramacca Polder, Koewarasan, Domburg, Houttuin, de Nieuwe Grond en Lelydorp moet het nu zonder ‘eigen’ districtscommissaris (DC) doen. De gewezen districtsleiding, Hein Ramnewash, ging onlangs met pensioen, een jaar later dan zijn pensioengerechtigde leeftijd. Persoonlijk vindt hij ("stilzitten is toch zo’n onding!") dat hij op zijn minst nog een jaar had kunnen meedraaien.

 "Zeker tot de verkiezingen toe." Ramnewash is voorzitter van de sociaal-culturele Sportvereniging Gautam te Charlesburg, en heeft los daarvan ook politieke ambities. De VHP’er die uitgaat van een verkiezingsdatum van uiterlijk 25 mei, gaat zich ook bezig houden met de kernen in zijn woonwijk. Hij was samen tien jaar lang DC voor Nickerie en Wanica; zijn taken worden in Wanica nu waargenomen door burgervader Erwin Demon van het aangrenzende district Para. Wanica noemt de oud-burgervader in die zin bijzonder, omdat het nu allerlei ontwikkelingen heeft in diverse richtingen. Tijdens zijn werkperiode in dit district heeft hij zich vooral verdiept in de decentralisatie-gedachte, waarvoor deze ook een der pilotgebieden is. "De burgers bij te brengen, wat die term inhoudt was, burgerparticipatie. DC is meer dat administratieve, vergunningen geven en zo; als burgervader ben je dan weer dicht bij de mensen, bij hun huwelijksfeestjes en zo!" Demon informeert dWT dat hij speciaal elke woensdag uittrekt voor een bijeenkomst met alle ressortleiders om de meest nijpende zaken te bespreken. Wat nu een probleem is te Lelydorp en omgeving bijvoorbeeld is de wateroverlast.

 Districtssecretaris Cecil Valies informeert dat gisteren hiertoe een aanvang is gemaakt met de egalisatie van binnenwegen: onder meer de Kraneweg en de Schotelweg. De werkzaamheden worden verricht uit het eigen budget van het commissariaat; de motorgrader startte gisteren. Door de regenval van de laatste dagen zitten er nu kraters in de straten vol water. Wat raar is, volgens Valies, is dat de mensen nog te weinig blijk geven van zelfredzaamheid. "Als bewoners precies voor hun deur een gat hebben in het wegdek, zullen ze niet de moeite doen om tenminste een watergleuf naar de goot te graven om het water weg te leiden. De motivatie is nu zoek. Neen, men wacht nog liever totdat het gat enorm groot is geworden om er vervolgens beklag over te doen". Reguliere zaken voor het district worden gewoon door de secretaris afgehandeld; een begroting ligt nu ter goedkeuring op het ministerie. Onder meer de aankoop van het benodigde zand bij de huidige werkzaamheden moet zo mogelijk worden. Wanica, dat onder meer begrensd wordt door Santigron en Domburg, telt circa 85.000 zielen. "Een dagelijkse DC zou niet slecht zijn", meent Valies.

DC Demon geeft daarbij aan dat het regel is bij het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) dat een naburig district overneemt bij uitval van een districtsleiding. Zo rijdt hij elke week minstens een maal op en neer tussen de commissariaten te Para en Wanica. Er zijn nogal wat prioriteitenlijsten opgesteld, vertelt hij voorts, waarbij van de belangrijkste zaken weer de meest urgente worden geselecteerd. Ramnewash zegt zelf dat wat hem betreft vooral de infrastructuur inderdaad nu een belangrijke issue is, gezien de regens. Hij toont zich daarom ook blij over een der voornemens van het ministerie van Openbare Werken, om te komen tot ontlasting van‘Para Pasi’-files, middels een brug om verkeer via Magenta om te leiden. "Ik heb wel ‘s, in uniform natuurlijk, als substituut-Officier van Justitie mensen aangesproken die keihard reden op de Indira Gandhiweg. En het is gelukkig altijd sportief opgevat", zegt hij guitig.

 

 

Bron:
N.Net/DWT , 15-09-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics