Nickerie, dinsdag 28 september 2004  


Alesie bekritiseert rijstbeleid CARICOM secretariaat

PARAMARIBO - Rijstproducent Alesie Guyana van de SurinamerTurhane Doerga levert in een brief aan CARlCOM secretaris-generaal Edwin Carrington, felle kritiek op het rijstbeleid van het secretariaat. Het bureau wordt zelfs verweten te meten met twee maten en de pijlen zijn vooral gericht op de scheidende assistent secretaris-generaal Byron Blake. Hij zou onlangs dubieuze beslissingen in het nadeel van rijstproducenten in Guyana en Suriname hebben genomen. Blake stemde in met een verzoek van een bedrijf in Jamaica om rijst van buiten de CARICOM vrij van invoerrechten te importeren.

Het is verontrustend zegt Doerga, dat een Amerikaans bedrijf met hulp van het CARlCOM-secretariaat de rijstsector in de regio te gronde richt door gesubsidieerde rijst in de regio te importeren. Het Amerikaanse bedrijf Archer Daniels Midland (ADM), kreeg toestemming om 3.000 ton rijst invoerrechtenvrij Jamaica binnen te brengen. Om het begunstigen van het in Jamaica gevestigde Amerikaanse rijstbedrijf te staven, heeft Alesie ook een opschorting van het gemeenschappelijk buitentarief (CET) bij de CARICOM aangevraagd om een hoeveelheid rijst van buiten de CARICOM te mogen importeren.

Blake zou, aldus Doerga, onmiddellijk rijstleveranciers in Guyana hebben benaderd om te leveren, maar geen enkele in Suriname. Dit zou hij hebben gedaan om de opschorting die aan ADM is verleend te kunnen verdedigen. Alesie kreeg helemaal geen antwoord op zijn verzoek om opschorting. Aan de hand van een aantal voorbeelden wijst Alesie baas Doerga, Carrington er op hoe fors de VS en Europa hun rijst- producenten subsidiëren en met de gesubsidieerde rijst de sector in de regio kapot maken.

Jamaica en Trinidad hebben er reeds aan moeten geloven en mogelijk volgen Suriname en Guyana. In de gisteren aan Carrington gezonden brief vraagt Doerga of de CARICOM "alsjeblieft hun landbouwers te beschermen zoals de EU en de VS doen".

In Guyana is vorige week furieus gereageerd  nadat het secretariaat met de opschorting had toegestemd. Ook heeft de Guynese minister van Landbouw, Satyadeow Sawh, ontkend te hebben ingestemd met de waiver (vrijstelling).

Blake verdedigde zich, door te stellen dat er verwoede pogingen zijn ondernomen om na te gaan of Guyanese rijstproducenten wel konden leveren. Dat was volgens hem niet het geval, omdat zij onvoldoende rijst in voorraad hadden. Hij zegt persoonlijk contact te hebben gemaakt met de Guyanese rijstraad en enkele producenten. Ook zou hij met minister Sawh hebben afgestemd. Een bedrijf dat wel kon leveren, was op het laatste moment niet in staat de lading te verschepen, omdat de haven waar dat zou plaats vinden niet voldoet aan de nieuwe internationale veiligheidscode voor havens.

Nog geen antwoord

Ondertussen wachten Suriname en Guyana op een reactie van het CARICOM-secretariaat nadat een ander Jamaicaans bedrijf enkele weken geleden eveneens om een tax waiver had gevraagd om 20.000 ton rijst in te voeren. Suriname en Guyana hebben geprotesteerd en duidelijk aangegeven dat ze wel kunnen leveren voor de gewenste periode: augustus-september. lnmiddels is al een maand verstreken en is nog steeds geen reactie gekomen van de Jamaicaanse autoriteiten.

Enkele weken geleden stelde rijstproducent Charles Pahlad in een radio-interview dat Surinaamse rijstleveranciers in onderhandeling waren met Jamaica om de rijst te leveren. Tijdens de onderhandelingen was volgens hen gebleken dat Jamaica rijstleveranciers in Suriname en Guyana tegen elkaar wilde uitspelen om zo een gunstigere prijs te krijgen. Vooralsnog is onduidelijk of het tot een deal is gekomen in deze zaak.

Terwijl producenten in beide landen wachten op de bestellingen uit Kingston, blijkt Jamaica tussen 20 en 26 augustus in het geheim een partij rijst van 14.000 ton uit de VS te hebben ingevoerd.

 

Bron:

,25-09-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics