Nickerie, woensdag 29 september 2004  


Pupillen Kinderhuis Gaytrie leven zich uit in Paramaribo

door Eric Mahabier

PARAMARIBO — Al zes jaren komen kinderen van het Kinderhuis Gaytrie uit het district Nickerie steeds weer in de schoolvakantie naar Paramaribo om te genieten van de recreatie- en educatiemogelijkheden die Caribbean Centre hen in samenwerking met donateurs biedt. Gisteren zijn de kinderen en begeleiders samen met James Ramlal, voorzitter van Caribbean Centre, naar de Vier Kinderen Boerderij gegaan. Voor vandaag is een rondreis in Paramaribo en Commewijne gepland. Voorafgaand hieraan zullen de kinderen op een lokatie aan Weg naar Zee met sport en spel bezig gehouden worden. Daarnaast hebben diverse families ze een etentje aangeboden.

dWT foto/ Eric Mahabier:Kinderen en bestuursleden van het Kinderhuis Gaytrie bij Caribbean Centre, kort voor hun vertrek naar Vier Kinderen Boerderij.-.De Nickerianen kijken elk jaar naar deze tijd uit. De zesjarige Pooja is pas in het kinderhuis maar heeft van de overige kinderen reeds op de eerste dag vernomen over deze trip naar Paramaribo. Haar werd verteld over Torarica enkele jaren geleden, waar "ze gewoon als grote mannen en vrouwen" zaten terwijl ze ice-cream kregen. Ook Artie is pas in het kinderhuis en heeft gehoord over de bijzonderheden in Paramaribo. "We slapen in een aircokamer", geeft ze haar beleving weer. Haar stiefvader had er problemen mee dat ze met haar moeder leefde en zodoende belandde ze in het kinderhuis. Sivorah en Radjoe, respectievelijk acht en tien jaar, geven aan dat ze in een heel andere wereld beland zijn dan wat ze alledaags gewend zijn in het kinderhuis.

Vanessa is nu negentien jaar en verblijft sinds haar zevende in het tehuis, vanwege problemen met haar stiefvader. Ze is erg ingenomen met deze trip en ontroerd brengt ze dank uit aan de mensen die hun elk jaar zo’n onvergetelijke dag aanbieden. In de afgelopen twaalf jaren heeft ze kinderen in het tehuis zien komen en gaan. Vanaf dit schooljaar zal ze een opleiding in Paramaribo volgen. De zestienjarige Christine vindt het een hele belevenis om een paar dagen in het jaar in een aircokamer te slapen. Vanaf haar elfde jaar zit ze bij Gaytrie.

Raj Narain, Jan Soebhag en James Ramlal zijn de initiatiefnemers van deze jaarlijks terugkerende activiteit. Ook Mina Kalidien, Bidjawatie Mahangoe, Anand Kalidien en Soerin Mahangoe van de Lalla Rookh Stichting – onder wier beheer het kinderhuis staat – die met de kinderen afgereisd zijn, zijn ingenomen met deze trip.

 

Bron:
, 29-09-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics