Nickerie, dinsdag 05 oktober 2004  


Drogetijd campagne Brandweer in Nickerie

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — De Afdeling Voorlichting van het Korps Brandweer Suriname heeft een drie daagse drogetijd campagne in het district Nickerie georganiseerd. In dat kader is er een mini expo opgezet waar voorwerpen die gevonden zijn bij brand werden tentoongesteld. De voorwerpen zijn bij elkaar gebracht en uitgestald zodat het publiek kan zien hoe gevaarlijk het is als men op een onvoorzichtige wijze omgaat met elektrische apparatuur, zegt Glenn Cooman, Hoofd brandwacht belast met de voorlichting bij de brandweer in Suriname. De activiteiten zijn afgelopen woensdag van start gegaan in Nickerie. Vrijdag heeft de afsluiting plaatsgevonden met een demonstratie van het met schuim blussen van brandende olie.

2. Een politiefunctionaris neemt samen met enkele kinderen een kijkje bij de mini-expo georganiseerd door de brandweer in NickerieNaar zeggen van Cooman houdt de drogetijd campagne meer in dat de brandweer een aantal activiteiten ontplooit gericht op jongeren en andere belangstellenden. Het is de bedoeling dat de brandweer de districtsbewoners zoveel mogelijk bewust maakt van de brandveiligheidsaspecten in hun woonhuizen en bedrijven.

Cooman brengt naar voren dat gebleken is dat in perioden van grote droogte, mensen geneigd zijn om hun erf-, industrie- en huisvuil op de berm te verbranden. Dat zorgt voor veel overlast, niet alleen voor de directe omgeving, maar ook voor het milieu, omdat vaak genoeg zo’n vuilverbranding uit de hand loopt, met alle nare gevolgen voor personen en goederen van dien. Deze handelwijze is milieuonvriendelijk en moet daarom worden nagelaten, zegt hij.

In deze en dergelijke gevallen wordt er vaak naar de brandweer gebeld om de brand te blussen. Cooman vindt dat dit soort brandjes door de bewoners zelf onder controle gehouden kunnen worden, door op een verantwoorde manier, in een oud vat bijvoorbeeld, vuil te verbranden.

Maar men neemt niet de moeite op zoek te gaan naar een vat en steekt de boel in brand, om later assistentie van de brandweer te vragen. Dat geeft de brandweer handenvol werk zegt de voorlichtingsman, omdat veel te vaak met materieel moet worden uitgerukt, wat ontzettend veel slijtage aan voertuigen en brandblusapparatuur, waar onder pompen, tot gevolg heeft.

Om dit oneigenlijk gebruik van materieel en materiaal te voorkomen, heeft de brandweer besloten een voorlichtingscampagne te starten, om de gemeenschap ervan bewust te maken dat ze op een andere manier moet omgaan met de brandveiligheid. Cooman benadrukte dat het van bijzonder belang is dat de mensen hun huisvuil op een andere manier kwijtraken dan dit te verbranden op de berm.

Vrijdag heeft de brandweer in Nickerie een demonstratie gehouden om de mensen te laten zien hoe paraat het Korps is. Bij de demonstratie is de nadruk gelegd op het formeren van de brandslangen. Dat is zeer belangrijk bij een brand, omdat wanneer de slangen niet worden geformeerd, je dan ook niet zo snel mogelijk water naar het brandende object kan brengen om zo de brand onder controle te krijgen, zegt Cooman.

Met al dit soort zaken heeft de Afdeling Voorlichting van de Brandweer geprobeerd in drie dagen de mensen van Nickerie bewust te maken van brandveiligheid.

<

Bron:
, -2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics