Nickerie, zondag 10 oktober 2004  


SLM met Air Jamaica in zee op Miami-vlucht

door Lorenzo Irion

PARAMARIBO — De Miami-vlucht van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) die vanuit Curaçao samen met de Dutch Caribbean Airlines (DCA) werd onderhouden, zal na de volgende week met Air Jamaica worden voortgezet. De SLM bereikte na onderhandelingen een overeenkomst met de Jamaicaanse vliegmaatschappij. De Surinaamse ‘national carrier’ was genoodzaakt naar een andere partner op de route Miami uit te kijken, sinds bekend werd dat de DCA met financiële problemen kampte.

De leiding van de DCA heeft de SLM laten weten dat zij de komende week faillissement aan moet vragen. Om de Miami-route te continueren, gaan de SLM en Air Jamaica voor dit laatste kwartaal van dit jaar een samenwerking aan. Daarna zal de samenwerking geëvalueerd worden ter eventuele voortzetting of aanpassing. Er vindt een tussenstop plaats op Montego Bay, Jamaica.

Om de veranderingen die in het vliegschema optreden zo goed mogelijk op te vangen, had de SLM een onderhoud met vertegenwoordigers van reisorganisaties aangesloten bij de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA), in Residence-Inn gisteren. Volgens ondervoorzitter Jack Uden, zijn de leden blij met de oplossing die Surinam Airways heeft gevonden voor het probleem dat ze zagen aankomen.

Onderdirecteur Commerciële Zaken bij de SLM, Clyde Cairo, zegt het te betreuren dat het zo gegaan is met DCA waarmee er goed is samengewerkt zowel in ups en downs, maar twijfelt er niet aan dat er in Air Jamaica een goede vervanger is gevonden. "Alhoewel wij nu voor het eerst gaan samenwerken en Air Jamaica zich nog moet bewijzen in deze overeenkomst, weten we dat ze de nummer 1 carrier van het Caribisch Gebied zijn", weet onderdirecteur Cairo.

Voordelen overeenkomst

Cairo geeft toe dat er wat voordelen zitten aan de samenwerking met Air Jamaica. Hij noemt daarbij het voorbeeld van de werkelijke bezetting van SLM in het toestel van de Jamaicaanse vliegmaatschappij waar er voor betaald hoeft te worden, terwijl in de deal met DCA er voor een afgesproken bezetting werd betaald, of die wel of niet werd gebruikt. De vliegtijden vallen voor passagiers ook gunstiger uit dan met andere vliegmaatschappijen, voegt de ASRA-ondervoorzitter er aan toe. De SLM-onderdirecteur wil nog kwijt dat de SLM ook aan een speciaal tarief op deze route werkt.

De samenwerking met Air Jamaica is een interline agreement, wat inhoudt dat beide vliegmaatschappijen elkaars vervoersdocumenten accepteren. Air Jamaica zal de verbinding onderhouden met een Airbus A 320-toestel dat ruimte biedt aan 12 business-class en 138 economic class-passagiers. De vluchten van SLM naar Curaçao tussen 12 oktober en 30 oktober vinden plaats op dinsdag en zaterdag, terwijl vanaf 31 oktober tot en met 14 december de vliegdagen zijn op de dinsdag, donderdag en de zaterdag. Air Jamaica sluit dan op deze connecties aan voor het vervoer naar Miami. Cairo is er trots op om met Air Jamaica als CARICOM-carriers samen te werken.

De SLM zal nagaan hoe de samenwerking met Air Jamaica verder uitgediept kan worden. Cairo denkt aan een rechtstreekse verbinding met Jamaica, eventueel met tussenstops. ASRA-ondervoorzitter Uden roept de passagiers met een Miami-ticket op om zich aan te melden bij hun reisagenten voor een nieuw aangepast reisdocument. Het oude is niet meer geldig. Cairo is ook tevreden over de samenwerking met de reisagenten die helpen meedenken om het product voor de passagiers te verbeteren.

 

Bron:
, 09-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics