Nickerie, vrijdag 22 oktober 2004  


Meer dan 1 miljoen SRD nodig voor uitvoering MCP-actieplan

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE —"Er is meer dan één miljoen Surinaamse dollar nodig voor het uitvoeren van het actieprogramma dat opgesteld is door de nieuwe Ontwikkelings- en Beheersraad van het Multipurpose Corantijn Project (MCP)." Dat zei MCP-directeur Kries Brindaban Panday desgevraagd aan dWT.

dWTfoto/Beta Debidien :Een van de gereviseerde motorenAlleen al voor het opschonen van het Corantijnkanaal moet 528.272 Surinaamse dollar (SRD) uitgetrokken worden. De directeur vindt dat het Corantijnkanaal dringend aan een ‘onderhoudsbeurt’ toe is. Verzakkingen en lekkages leiden tot waterverliezen, waardoor het rendement van de pompen te Wakay steeds minder wordt. Verstoppingen in het kanaal verhinderen een vlotte doorstroming van het water, waardoor er meer water in de zwamp wegloopt. Aan twee aannemers is inmiddels gevraagd hoe te werk moet worden gegaan om het kanaal op te schonen voordat de pompen te Wakay opgestart worden.

Om de efficiency van het Corantijnkanaal op te voeren zal de verspilling van water tegengegaan worden door het afsluiten van twee zijkanalen. Via deze kanalen vindt het water een uitweg naar het zuidelijk uitlaatkanaal. Deze kanalen waren ooit bedoeld om de in te richten polders te voorzien van water, maar dat project is van de baan.

De ondernemers die in dat project activiteiten ontplooien hebben aangegeven geen water nodig te zullen hebben. De directeur heeft hen geadviseerd om in eigen beheer de nodige voorzieningen te treffen, zodat als de behoefte zich voordoet ze wel over water kunnen beschikken. Er komen ook gaten voor in het Corantijnkanaal, maar die kunnen, gegeven de hydrologische verhoudingen, niet gedicht worden, zegt Panday. Voor de Wakay operations is 201.169 SRD nodig, voor de aanschaf van equipment 54.844 SRD, terwijl voor gebouwen en nutsvoorzieningen 66.556 SRD uitgetrokken moet worden.

Panday zegt bij zijn aantreden als directeur op 1 september jongstleden, heel wat misstanden te hebben ontdekt. Zo is een nieuwe tractor die aan het MCP toebehoorde voor drievierde deel gekannibaliseerd. Een air boat is compleet gedemonteerd, terwijl een Toyota Hi Lux pick-up flink is gesaboteerd.

De totale begroting van het MCP voor het jaar 2004 bedroeg 700.000 SRD. Geld wordt in tranches wordt overgemaakt door de overheid, met name door het ministerie van LVV. Volgens mededeling van de directeur is geld dat vrijgemaakt was uit de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) al besteed. De minister van LVV heeft supplesiegelden aangevraagd voor het MCP om ook andere werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Momenteel zijn twee pompen gereed om ingezet te worden. De derde zal in de komende dagen bedrijfsklaar zijn. De onderdelen zijn uit Nederland aangevoerd om de revisie van de motoren uit te voeren, zegt Panday. Een poging om te proefdraaien is mislukt omdat de generator die elektrische stroom voor de compressor moet opwekken, niet over voldoende vermogen bleek te beschikken om deze op toeren te krijgen en vervolgens de motoren te draaien. Minister Geetapersad Gangaram Panday van LVV heeft samen met de directeur een verzoek gericht aan minister Franco Demon van Natuurlijke Hulpbronnen en een beroep om hem gedaan het daarheen te leiden dat er een generator beschikbaar komt om alsnog te kunnen proefdraaien. Als het niet anders gaat, zal de directeur alles in het werk stellen om uit de laatste tranche die is overgemaakt door het ministerie van LVV een nieuwe generator aan te schaffen. De directeur van het MCP wil dat het waterprobleem voor eens en voor altijd opgelost wordt. Hij houdt het seizoen scherp in de gaten.

Er is momenteel behoorlijk water in de zwamp. Over enkele dagen zal het Ministerie van Openbare Werken, Sectie Nickerie, de opdracht geven de Nani verdeelwerken open te stellen, waardoor de boeren alvast kunnen beginnen met de natte grondbewerking. Afhankelijk van de situatie zal het MCP in een later stadium met twee motoren water pompen voor de boeren.

 

Bron:
, 22-10-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics