Nickerie, vrijdag 12 november 2004  


SLM en KLM sleutelen aan tarieven

PARAMARIBO — SLM en KLM hebben verder zitten sleutelen aan hun tarieven op de Mid-Atlantische route. Vanaf 3 januari tot en met 28 februari 2005 hanteren de maatschappijen een promotie retourtarief van 489 euro vanuit Nederland. Voor Suriname geldt dat in de periode van 1 tot en met 30 december 2004 en wel voor 499 US dollar.

Ook de laagste structurele tarieven voor het laagseizoen worden verder gereduceerd. Per 1 januari 2005 kost een 21 daags retourtarief 549 euro voor Nederland en 549 US dollar in Suriname. Dit tarief geldt voor het gehele laagseizoen. Dit seizoen is eerder al aanzienlijk verlengd door de SLM en KLM. In Nederland loopt het laagseizoen van 31 december 2004 tot en met 23 juni 2005 en na de zomerpiek van 22 augustus tot en met 1 december 2005. In Suriname is dat respectievelijk van 17 januari tot en met 10 juli 2005 en 13 september tot en met 12 december 2005. Het economy jaartarief vanuit Suriname is met 100 US dollar verlaagd tot 1.499 dollar. Het laagste business class tarief gaat in Nederland en Suriname omlaag van 1.849 euro en /of US dollar naar 1.649. Ook studenten en senioren pikken een graatje mee van deze verlaging. Voor beide groepen komt er een korting van 50 euro op het retourvliegbiljet Amsterdam-Paramaribo dat nu 699 euro in het laag- en 999 euro in het hoogseizoen gaat kosten. Voor de verschillende business class-tarieven worden de verblijfsvoorwaarden ook verruimd.

Eerder dit jaar werden de tarieven ook al verlaagd, maar beide overheden waren niet gecharmeerd hierover. Er is grote druk op de maatschappijen uitgeoefend om tarieven naar onderen bij te stellen. Vooral over de transparante beschikbaarheid van het goedkopere tarief is er veel te doen geweest. De SLM heeft die uiteindelijk naar 40 procent opgetrokken nadat eerdere percentages van respectievelijk 10 om 25 procent van tafel werden geveegd.

 

Bron:
, 11-11-2004

Verenigingen verwerpen tariefsverlaging KLM en SLM

Paramaribo - De sociaal-culturele vereniging SHIVA en de Vereniging Van Reizigers (VVR) verwerpen de gisteren aangekondigde tariefsverlaging van de KLM en SLM op de vliegroute Amsterdam-Paramaribo vv. De twee reizigersorganisaties kwalificeren de tariefsverlaging als ‘zand strooien in de ogen’ van de consument.

Volgens SHIVA/VVR-voorzitter Mahin Jankie mogen KLM en SLM op deze monopolieroute geen prijsdifferentiaties voor één en hetzelfde product toepassen. ‘Dit is regelrechte geld uit de zakken van de consument klopperij’, aldus Jankie. Het bestuur van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) heeft op een eergisteren gehouden vergadering geconcludeerd dat de voorwaarden, die verbonden zijn aan de meest gebruikte en verkochte tarieven, bijzonder klantonvriendelijk zijn en voor Suriname niet haalbaar. KLM en SLM hebben gesteld dat er voortaan voor de meest verkochte tarieven de betaling binnen zeven dagen na boeking moet zijn geschied. Voor de rest wacht ASRA voorlopig met het geven van commentaar tot na de spoed algemene leden vergadering van 23 november. Op die vergadering zal de ASRA haar positie binnen de luchtvaartsector diepgaand onder de loep nemen, waarbij het punt van de tariefsverlaging van de SLM/KLM onbetwist aan de orde zal komen. In zijn reactie zei VVR-voorzitter Jankie dat de 44 tariefsklassen per jaar op deze route onacceptabel zijn. Zijn organisaties vinden dat de tarieven het gehele jaar door voor een jaarticket tussen de euro 300,- en euro 550,- mag kosten. ‘In dat geval wordt rekening gehouden met hoog en laagseizoen waarbij er twee keer 32 kg (64 kg) bagage zou mogen worden meegenomen net als op de route Amsterdam-Miami-Amsterdam en zouden ze hun vertrekdata twee keer kosteloos mogen wijzigen.

De tarieven zijn altijd in US dollar berekend. Als de dollar omhoog ging, gingen de tarieven automatisch omhoog. De afgelopen periode is de dollar met meer dan 25% gedevalueerd, terwijl de tarieven op deze route met circa euro 85,- omhoog zijn gegaan. De brandstoftoeslagen op deze route zijn in strijd met artikel 6 van de Luchtvaartovereenkomst (LVO) van 1990 tussen Nederland en Suriname’, aldus Jankie. Dat de tarieven in Suriname circa 25% goedkoper zijn dan in Nederland vinden de consumentenorganisaties in Nederland discriminatoir. Zij overwegen dan ook een klacht tegen de KLM en SLM bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) te Utrecht in te dienen. ‘De tijd dringt nu voor de luchtvaartautoriteiten Peijs en Castelen om per ommegaand Open Sky op deze route, maar ook met Suriname en de Nederlandse Antillen en Aruba door te voeren’, zei Jankie nog.

Lloyd Djenjdi

Bron:
DBS , 12-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics