Nickerie, donderdag 18 november 2004  


Cogesur achter opleiding tot diabetesverpleegkundige

Nickerie - Deze dagen vertoeft in Nickerie de voorzitter van de stichting COGESUR,dr.Chander Mahabier. Tijdens zijn vakantie zegt Mahabier een extra inspanning te plegen op het gebied van de gezondheidszorg op nationaal niveau. De stichting Coordinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Suriname(COGESUR) is opgericht in 1995 en heeft tot doelstel: het ondersteunen van de gezondheidszorg in Suriname.

Om dit doel te bereiken werkt zij nauw samen met verschillende gezondheidszorginstellingen in ons land. Mahabier, die van huis uit chirurg is, deelde DBS mede dat op 8 november met de opleiding tot diabetesverpleegkundige is begonnen. In het vorig jaar is van het ministerie van Volksgezondheid een verzoek om zo’n opleiding ontvangen.

De diabetesverpleegkundige kan bij de patiënt vroegtijdig complicaties signaleren erger voorkomen,. COGESUR krijgt bijzonder veel ondersteuning van de stichting Langerhans, de Hogeschool van Utrecht, de Hogeschool Rotterdam en de EADV (Eerste Associatie van Diabetes Verpleegkundigen) om het project in Suriname te draaien. Daarnaast is er een breed draagvlak gecreëerd in de vorm van een Klankbordgroep als adviesorgaan. De Klankbordgroep wordt voorgezeten door Drs.V.S.Asin-Oostburg van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, Het ligt in de bedoeling om in drie jaren 120 diabetesverpleegkundigen en diabeteszorgondersteuners en acht docenten op te leiden. De coördinatie van het project in Nederland ligt in handen van COGESUR, terwijl stichting COVAB hier verantwoordelijk is voor de coördinatie van de opleiding.

De financiering geschiedt gedaan door Novo Nordisk en door fondsenwerving. De stichting Langerhans vervult de kassiersfunctie. Het ligt verder nog in de bedoeling om later ook meer groepen te trainen.Aan de opleiding tot diabetesverpleegkundige doen verpleegkundigen van haast alle ziekenhuizen mee. De opleiding is gestart met 20 cursisten. Twee uit Nickerie hebben wegens omstandigheden vroegtijdig afgehaakt. Dr,Mahabier werkt er hard aan om ook dit zaakje op te lossen, waardoor Nickerie ook een graantje mee kan pikken.

Danny Jibodh

Bron:
DBS/N.Net , 18-11-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics