Nickerie, vrijdag 26 november 2004  


Herstelwerkzaamheden Bastieweg Nickerie afgerond

Nickerie - De herstelwerkzaamheden aan de 4.8 kilometer lange Bastieweg (Clara B) in Nickerie zijn afgerond. De oplevering te Clarapolder had een speciaal tintje daar deze werd bijgewoond door RO-minister Romeo van Russel en vice President Jules Ajodhia. De bewoners van deze weg hebben bijna 25 jaar te kampen gehad met een onbegaanbare weg in de regentijden.

Foto: De bruggen die ook deel uitmaken van de Bastieweg zijn ook gerestaureerd. Rijplanken zijn door het DNA lid Leakat Mahawatkhan gedoneerd. De foto geen een indruk van de regeringsdelegatie die ook een kijkje nam op de brug.

Velen hebben zich afgevraagd waarom het zo lang heeft moeten duren, voordat de overheid serieus aandacht heeft gegeven aan deze weg. Een aanzienlijk deel van de bewoners hebben in de loop der jaren vanwege de slechte toegankelijkheid deze eens welvarende polder verlaten om zich elders in het district te gaan vestigen. Om de zelfde redenen waren eerder bijna alle bewoners van de Nanipolder genoodzaakt om zich elders te gaan vestigen. De lokale 'lantie-mans' (overheidsmedewerkers), die dagelijks de onderhoudswerkzaamheden uitvoerden, waren allang uit het straatbeeld van Clarapolder verdwenen. De bewegingen van de heren Ramdji en Saridjan staan nog scherp op het netvlies van vele polderbewoners. Ze waren niet alleen onderhoudsmedewerkers, maar zij traden ook spontaan op als toezichthouders en beheerders van deze weg. Ze genoten grote aanzien bij de lokale bevolking. Hierdoor konden wegovertreders niet zomaar hun gang gaan.

In de jaren '70 heeft de OW&V een kapitale blunder gemaakt door de hoge bermen middels een grote egaliseermachine om ver te ploegen naar de aan de weerszijde liggende zoetwaterkanalen. Hierdoor kon tijdens de regentijden het zand vrijelijk wegstromen naar het kanaal toe. De hoeveelheid zand was in korte tijd zodanig verminderd, dat bij de geringste hoeveelheid regen de weg snel veranderde in een modderpoel, soms zelfs onbegaanbaar voor tractoren. De vraag is echter, komt deze actie van de overheid niet een beetje te laat voor deze bijna leeggelopen polder. Ook is de vraag, zullen de 'lantie-mans' terugkeren voor de dagelijks onderhoud  van de wegen. Want herstellen is slechts de eerste stap, de grote uitdaging ligt echter op het gebied van onderhoud.             

De RO-minister zei dat Nickerie heel wat positieve ontwikkelingen doormaakt. Hiermee bedoelde hij ook de infrastructuur en de rehabilitatie van alle sluizen die vallen onder zijn ministerie. De werkzaamheden zullen heel gauw beginnen en onder eigen supervisie plaatsvinden. Het totale project kost 22.000 SRD en is al goedgekeurd door het ministerie van Financiën. Van Russel begaf zich kort na de oplevering van de Bastieweg naar de Duitzweg die ook slecht aan toe is en een onderhoudsbeurt moet krijgen. Hij beloofde dat de aanpak voor de ontwatering van de omliggende gebieden ook niet meer lang zal duren. Een simultane aanpak is niet uitgesloten zei hij. Met de rehabilitatie van de Bastieweg zal zowel het personen- als goederentransport efficiënter geschieden. De weg die een zeer belangrijke verbindingsweg is door de Nickeriaanse aannemer Diliep Goedar in orde gemaakt.

Hij heeft een eigen bijdrage gedaan van bijkans 36.000 SRD wat neer komt op 1112 kubieke meter rivierzand ten behoeve van de Bastieweg. De minister prees deze Nickeriaan en stelde het zeer op prijs daar hij ook nog andere werkzaamheden voor zijn rekening heeft genomen zonder enige extra kosten. DC Hein Ramnewash richtte zich vooral tot de tractorhouders die vaak een a-sociaal rijgedrag vertonen en verzocht dit voortaan achterwege te laten.

Danny Jibodh / Akhiel Mahabier

Bron:
DBS/N.Net , 23-11-2004

 

 

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics