Nickerie, donderdag 09 december 2004  


Padieverwerkers geïnformeerd over mogelijkheden van kafverbranding

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — Padieverwerkers van het district Nickerie zijn gistermorgen op het Districtscommissariaat breedvoerig geïnformeerd over de mogelijkheden van het kaf (leeg hulsel van padie) bij de opwekking van energie. In zijn presentatie zei Amar Bajnath, director-chemical engineer, dat er verschillende mogelijkheden zijn om het probleem van het verbranden van kaf in de open lucht op te lossen. Eén van de mogelijkheden is om het kaf te verwerken tot energie. De energie die wordt opgewekt door kafverbranding, kan door de verwerkers weer worden gebruikt voor het verwerken van padie tot eindproduct. Dit is een oude methode die in de jaren negentig bij de Stichting Machinale Landbouw (SML) heeft gewerkt, zegt Bajnath. Volgens hem kan deze methode ook als mogelijkheid gelden voor de verwerkers in Nickerie.

Het lag in de bedoeling om na de presentatie de wensen van de verwerkers aan te horen. De oplossing van het probleem moet samen met de overheid worden gevonden. Bajnath vindt dat de gemeenschap toch enorm veel last zal ondervinden van de as die vrijkomt door de kafverbranding. Hij gaf aan dat er een aantal processen wordt uitgewerkt om te kijken in hoeverre het haalbaar is om, eventueel gefinancierd door donoren of verwerkers, zelf de verbrandingsinstallaties op te zetten.

Verwerker/exporteur Shyam Guptar ziet het probleem binnen zes weken opgelost als al het kaf naar het buitenland wordt gestuurd voor verdere verwerking. Hij vindt wel dat de overheid moet meewerken door bepaalde maatregelen te treffen. Zo moet ze volgens hem de exportheffing wegnemen en ervoor zorgen dat de banken een lening verstrekken tegen een gunstige rente, omdat dit proces veel geld zal kosten.

Districtscommissaris Hein Ramnewash van Nickerie die deze presentatie heeft geïnitieerd met als doel een oplossing te vinden voor dit milieuprobleem, vindt het belangrijk dat de deskundige naar Nickerie is gehaald. Hij gaf, evenals de andere aanwezigen, aan onder de indruk te zijn van de presentatie.

 

Bron:
,09-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics