Nickerie, dinsdag 14 december 2004  


Surzwam least BEML graafmachines aan de rijstsector

door Richenel Small

De N.V. Surzwam heeft ten behoeve van de rijstsector enkele BEML graafmachines in Nickerie staan, gefinancierd vanuit een credit line tussen Suriname en India.

Op de foto direktie leden van de N.V. Surzwam, MCP direkteur Kries Brindaben Panday(met pet op) en het assembleelid Liakat Mahatkhan (rood hemd).

Het MCP-beheer heeft de mogelijkheid op lease-basis een van deze hydraulische machines te krijgen. Vanuit een betrouwbare bron is vernomen dat MCP deze machine niet kan inzetten op het MCP kanaal vanwege een te korte boom. De machine die een reikwijdte heeft van 12 meter kan niet veel uitrichten vanwege het feit dat het kanaal 40 meter breed is.

Momenteel worden mechanische graafmachines, de zogenaamde draglines, van een particulier ingezet om het kanaal op te schonen.


DBS - update 14 december 2004

Surzwam blijft lekker in boezem staat

Geplaatst: 14/12/2004

Paramaribo - De regering zal de constellatie waarin de NV Suriname Zwaar Materieel (Surzwam) zich thans bevindt niet wijzigen. Dus zal zij het 99 % aandeel behouden en de Surinam Rice Organisation 1%. De gedachte van de parlementariërs Liakhat Mahawatkhan om de NV te ontbinden en die van het lid Mahinder Jogi om de machines aan ministeries te geven zijn niet werkbaar voor het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV). Volgens LVV minister, Geetapersad Gangaram Panday, is het niet de bedoeling om vertegenwoordigers uit de particuliere sector op te nemen in de raad van toezicht. ‘Anders moeten we de zaak dan privatiseren’, zei de bewindsman gisteren in de Nationale Assemblee (DNA) tijdens de beantwoording van vragen van parlementariërs.

Projecten van particulieren zullen wel worden aangepakt. In de raad hebben zitting vertegenwoordigers van de ministeries RO, OW, LVV en Financiën voor de financiële aspecten. De regering is ook geen voorstaander van een verdeling van de beschikbare veertien machines over de verschillende ministeries die zich bezig houden met operaties waarvoor deze machines moeten worden ingezet. De regering heeft juist gekozen voor een centrale aanpak van problemen in een gebied. Wanneer een machine naar een gebied wordt gedirigeerd dan wordt zoveel als mogelijk alle problemen van de verschillende betrokken ministeries aangepakt. Het heen en weer verplaatsen van de machine is volgens de minister een dure aangelegenheid. Het verzoek van het lid Cornelis Kingswijk om een machine in te zetten in Marowijne om een probleem bij het agrarische dorp Ricanau Mofo op te lossen, wordt samen met RO en OW nader bekeken. Het kosten aspect bij vervoer speelt LVV waarschijnlijk parten.

Lloyd Djendji

Bron:
Times of Suriname , 10-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics