Nickerie, maandag 13 december 2004  


Nieuwe eco-ressort in ongerepte natuur

door JuliŽn Peneux

PARAMARIBO ó Suriname is sinds zaterdag een eco-ressort rijker. Midden in de ongerepte natuur in het Kabalebo-gebied in het mid-westen van het land, 75 minuten vliegen vanaf het vliegveld Zorg en Hoop, staat Nature Resort Kabalebo. De officiŽle opening van dit in vele opzichten exclusieve ressort is verricht door minister Guno Castelen van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Veel familieleden en vrienden van de initiatiefnemer Karel Dawson, vertegenwoordigers van diverse bedrijven en van binnenlandse en buitenlandse touroperators woonden dit bijzondere moment bij. Het gebied straalt absolute rust uit en is rijk aan flora en fauna. Het ressort richt zich sterk op duurzaam toerisme en is uitermate geschikt voor toeristen die graag vertoeven in de ongerepte natuur. Naast natuurtoerisme richt het zich ook op onder meer bird watching, animal spotting en hiking. Wedstrijdvissen is een van de grootste attracties. De investering heeft meer dan 200.000 US dollars gekost.

Dawson benadrukte tijdens zijn toespraak dat deze grote investering alleen goed tot zijn recht kan komen in een goede samenwerking met alle actoren in de toerismesector, met name de touroperators. In dit kader is de investeerder een samenwerking aangegaan met Access Suriname Travel. Dit bedrijf heeft de exclusieve boekingsrechten. Bedrijfsdirecteur Sirano Zalman heeft, als deskundige in de toerismesector, waardevolle adviezen en richtlijnen gegeven voor een duurzaam beheer van het gebied. Acces Suriname Travel als destination management company zal de samenwerking met buitenlandse touroperators voorts coŲrdineren. Dawson gaf aan dat het project in vele opzichten een enorme uitdaging was, daar het om onbewoond gebied gaat. Materieel en menskracht moest ingevlogen worden wat heeft gemaakt dat de kosten flink zijn gestegen. Desondanks, zegt hij, is met veel inspanning en doorzettingsvermogen de opzet geslaagd. "Vandaag hebben we de bekroning op ons werk en kunnen we hiermee een werkelijke bijdrage leveren aan de nationale inspanning voor duurzaam toerisme", benadrukte de ondernemer. Castelen, benadrukte dat vertrouwen, durf, geloof, moed en daadkracht altijd leiden tot succes. Deze facetten ziet hij terug bij de initiatiefnemers. Dawson werd gecomplimenteerd voor het vertrouwen en geloof die hij heeft in de toerismesector en in de ontwikkeling van de economie.

Tegenprestatie

Zalman vindt het belangrijk dat Dawson met de introductie van Sport Fishing, vooral gedacht heeft aan de toekomst van het gebied als een toeristische destinatie. Er mag wel gevist worden, maar de buit moet weer worden losgelaten na meting. De ondernemer heeft twee trofeeŽn beschikbaar gesteld voor de persoon met de grootst gevangen vis dat betreffende jaar. Daar het totaal gebied beschermd wordt, mag ook niet gejaagd worden.

De werkzaamheden aan het eco-natuurproject begonnen vier jaar terug, direct na de ondertekening van een huurovereenkomst tussen TCT en stichting Kabalebo. Als tegenprestatie voor het gebruiksrecht van de airstrip en de aanwezige faciliteiten werd afgesproken dat de stichting zorgdraagt voor het onderhoud van het vliegveld, de faciliteiten en het in -en uitvliegen van personeel van de luchtvaartdienst.

Veel onderzoek en voorbereiding is vooraf gegaan aan het plan. Na een succesvolle pilotproject in 2000 werd drie jaar later gestart met de planning van de Nature Resort Kabalebo. Praktisch een jaar later stond er een tien kamers tellend volwaardig hotel nabij de airstrip. De lodge voldoet aan internationale gangbare normen. Onder meer beschikken alle kamers over warm en koud water met eigen toilet, de helft is gekoeld.

 

Bron:
, 13-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics