Nickerie, zondag 26 december 2004  


Garnalenproject SURAQ door afwaardering Surinaamse kredietwaardigheid op een laag pitje

Paramaribo/Nickerie - Het garnalenproject van SURAQ Ltd. in Nickerie heeft door onverwachte omstandigheden te kampen met ernstige stagnatie. Op grond van deze omstandigheden is besloten om de activiteiten voorlopig op een laag pitje te stellen, totdat er een oplossing is gevonden voor het probleem.

Volgens de leiding van SURAQ is er in de afgelopen periode intensief gewerkt aan de afronding van het projectdossier, waaronder de financiering. In dit kader heeft in mei 2004 een succesvolle emissie van aandelen plaats gevonden. Vervolgens is met de ABSA Bank in Zuid-Afrika op 14 juni 2004 een contract getekend. De bank is bereid een financiering te verstrekken voor een bedrag van $ 8.2 miljoen tegen een rentepercentage van minder dan 6 % en een looptijd van 6 jaar.

Als belangrijkste voorwaarden daarbij kunnen genoemd worden de bouw van het bedrijfscomplex door een Zuid-Afrikaanse aannemer, de import van een minimale hoeveelheid kapitaalgoederen en afzetcontracten met buitenlandse afnemers. Daarnaast zou er een verzekering moeten worden afgesloten ter dekking van het politiek en commercieel risico van de financier bij de Export Credit Corporation van Zuid-Afrika (ECIC). Door de leiding van SURAQ is intensief gewerkt om binnen het door de ABSA Bank gestelde tijdsbestek van 4 maanden aan de voorwaarden te voldoen. Zo is succesvol onderhandeld met de Zuid-Afrikaanse aannemer TECHSERVE voor de bouw van het bedrijfscomplex en de firma Quirch Food in de USA voor de volledige afzet van de productie. Voorts werd op 20 juli 2004 een aanvraag ingediend bij de ECIC ter verkrijging van de politieke en commerciële verzekeringspolis. Op 28 juli kwam echter geheel onverwachts het bericht dat de rating agency STANDARD & POOR Suriname een afwaardering had afgegeven in de creditrating van B minus naar S/D. Aangezien de lening van ABSA Bank aan SURAQ een exportkredietlening is die tegen een lagere rentepercentage dan de geldende commerciële rentetarieven wordt versterkt, geldt als stringente voorwaarde dat de lening gedekt moet worden door een verzekering tegen politieke en commerciële risico’s.

Zonder deze verzekering kan SURAQ niet beschikken over de gelden uit de leningsovereenkomst. De opwaardering van Suriname in augustus naar B minus heeft dit probleem niet kunnen oplossen, omdat STANDARD & POOR als reden voor deze opwaardering expliciet heeft aangegeven dat de leningen van de Spaanse banken aan Suriname gedekt zijn door de Spaanse Export Krediet Verzekering Maatschappij. Deze opwaardering is voor de Zuid-Afrikaanse Credit Insurance Corporation dan ook geen reden geweest om de verzekering alsnog goed te keuren, omdat uit de verklaring van STANDARD & POOR juist blijkt dat kredietverzekeraars in Suriname een onacceptabele risico lopen. Inmiddels zijn er gesprekken gaande met de ABSA Bank en de ECIC om, desnoods tegen een hogere premie, de benodigde verzekeringspolis te verkrijgen voor deze gunstige lening. De mogelijkheid van alternatieve verzekeringen bij o.a. MIGA, waar wij lid van zijn, worden thans ook bezien. Iedere stap naar een andere verzekeraar zoals MIGA of OPIC, instituten die dergelijke verzekeringspolissen verschaffen en verbonden zijn met de Wereldbank, zal echter nog meer stagnatie veroorzaken voor het project. De leiding zegt in de komende periode consistent te zullen werken aan een oplossing.

Bron:
DBS , 26-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics