Nickerie, maandag 27 december 2004  


Guyana protesteert tegen weigering grensarchieven

door Ivan Cairo

PARAMARIBO/GEORGETOWN — Guyana tekent protest aan bij het Internationaal Tribunaal inzake de Rechten van de Zee (ITLOS) tegen de weigering van Den Haag om archieven over het grensconflict met Suriname in te zien. Het protest werd afgelopen woensdag bij de ITLOS in Hamburg gedeponeerd. Zo maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Guyana zaterdag bekend. Woensdag stelde vice-president Jules Ajodhia tijdens een persconferentie dat Georgetown bij het tribunaal zijn beklag moet doen als zaken in het arbitrageproces met Suriname over de maritieme grens niet naar Guyana’s wens gaan.

In de verklaring zegt de Guyanese regering het "ten zeerste te betreuren dat Suriname heeft geïntervenieerd bij de Nederlandse regering" in deze kwestie. Suriname wordt voorts inconsistent handelen verweten, aangezien volgens Guyana beide partijen verplicht zijn alle relevante documenten aan het ITLOS beschikbaar te stellen. Ook schendt Paramaribo de plicht tot "eerlijkheid, openheid en transparantie", menen de westerburen. Georgetown beroept zich erop in de grenskwestie alle openheid te geven, terwijl de oud-kolonisator beide partijen vrijelijk toegang geeft tot alle relevante dossiers.

Guyana’s minister van Buitenlandse Zaken, Rudy Insanally, zei desgevraagd aan de media dat zijn regering een sterke case heeft en de memorie van eis eind januari bij het tribunaal zal indienen. Uit het Surinaamse kamp wordt echter vernomen dat Guyana zich mogelijk heeft verkeken op deze zaak en te vroeg is gestapt naar het ITLOS. Om eventuele leemten in hun eis te kunnen opvullen en zwakke plekken weg te werken, wilde men kennelijk daarom inzage in de vertrouwelijke archieven van Nederland, wordt gesuggereerd. Het verzoek van Guyana’s president Bharat Jagdeo om in februari de samenwerking tussen zijn land en Suriname met president Ronald Venetiaan te bespreken, moet ook in dat kader worden geplaatst.

Den Haag weigerde Guyana’s advocaten in het proces inzage in de historische archieven, nadat Suriname bezwaren had geopperd toen Paramaribo bekend werd dat om inzage was gevraagd. Volgens een clausule in een brief van oud-premier Joop den Uyl aan toenmalig regeringsleider Henck Arron over de grenzen van Suriname, heeft Den Haag geen andere keus dan Guyana’s verzoek af te wijzen. De clausule houdt in dat Nederland zich verplicht Suriname inzage te geven in alle documenten en bescheiden die op de grens betrekking hebben, ongeacht of ze vertrouwelijk zijn of niet-vertrouwelijk. De documenten die Guyana verlangde, waaronder een aantal met een vertrouwelijk karakter, hadden niet alleen betrekking op de maritieme grens, maar sloegen op de totale grens en bevatten ook gevoelige politieke informatie over de onafhankelijkheidsbesprekingen tussen Suriname en Nederland.

 

Bron:
,27-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics