Nickerie, woensdag 29 december 2004  


Tsunami
Een tsunami (Japans voor lange golf) is een hoge zeegolf die ontstaat door een verstoring langs de zeebodem, zoals een aardbeving, een vulkaanuitbarsting of een breuk. Meestal zijn ze niet te detecteren omdat ze in de oceaan ontstaan, maar als ze de kust bereiken, kunnen ze zeer hoog worden.

Ook Nickerie niet gevrijwaard van Tsunami-gevaar

door Akhiel Mahabier (Team Nickerie.Net)

Nickerie - Volgens wetenschappers is het niet uitgesloten dat ook landen rond de Atlantische Oceaan zwaar getroffen kunnen worden door Tsunamis. Ook Nickerie is dus niet gevrijwaard van Tsunami-gevaar. Het directe gevaar wordt gevormd door een dreigende aardverschuiving op het eiland La Palma, gelegen aan de westkust van Afrika.

Op dit vulkanische eiland (zie onderstaande illustraties) zou bij een eerst volgende uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja een groot deel van dit eiland in de diepe zee kunnen instorten. Dit zou vanwege de enorme massa gigantische Tsunamis teweeg brengen. Mocht het ooit zover komen, dan hebben Nickerianen ongeveer 5 uur de tijd om te vluchten naar hoger gelegen gebieden in het zuiden. Een Tsunami beweegt zich voort met een snelheid van ongeveer 950 km per uur en zou binnen zes uur de kust van Nickerie kunnen bereiken. Het bevolkte deel van Nickerie bevindt zich op het laagste geografische punt van Suriname. Dit deel van Suriname zou totaal weggespoeld kunnen worden. Zonder dijken zou er nu al dagelijks het noordoostelijke punt van Nickerie bij vloed onder water liggen.

Evacuatie route

Er bestaat nog geen adequate infrastructuur voor een grootschalige  evacuatie naar het hogere zuiden, zo'n 90 km verwijderd van de kust. Verplaatsen via de Corantijnrivier is geen handige optie vanwege de tijdnood. Enige manier is het aanleggen van een verharde brede weg tot ca. 10 km voorbij Apoera. Zo'n weg moet voldoende capaciteit bieden om binnen 5 uren ca. 40.000 mensen te evacueren. Te voet vluchten zou zelfs aan een professionele marathonloper te veel gevraagd zijn. Dit vraagt dus om een gedegen logistieke studie om op zo'n noodsituatie voorbereid te zijn.

Een ander noodzakelijke voorziening, die wel op korte termijn te realiseren moet zijn, is namelijk het aanleggen van een alarmsysteem voor Tsunami waarschuwingen. Er bestaat namelijk een wereldwijde waarnemingsysteem, die golfbewegingen op mondiaal niveau volgen. Het zou geen overbodige luxe zijn om  Nickerie en de rest van Suriname aan te sluiten op zo'n systeem. Landen rond de Grote Oceaan zijn al decennia lang op zo'n systeem aangesloten. Bij de recente aardbeving aan de noord-kust van Sumatra  zijn vanuit Hawaii wel Tsunami waarschuwingen gegeven, echter door het ontbreken van een alarmsyteem is de boodschap niet doorgekomen naar de mensen van de getroffen gebieden. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zouden mensen ruim ander half uur eerder kunnen vluchten voordat de Tsunamis toesloegen. Een official uit Zuid-India verklaarde dat vanwege de zeldzaamheid van dit soort gevaren in het getroffen gebied eigenlijk niemand zich ging bekommeren om zo'n alarmsysteem. Met een ramp van zo'n omvang is de wereldgemeenschap met de neus op de feiten gedrukt dat Tsunami niet meer alleen een blijvende dreiging is voor de landen rond de Pacific maar ook voor de rest van de wereld.

 

De redactie van Nickerie.Net heeft wat illustratiemateriaal verzameld over het Tsunami-gevaar bij eventuele aardverschuiving op het eiland La Palma, gelegen aan de westkust van Afrika. We hebben extra illustraties toegevoegd om een betere voorstelling te geven het bovenstaande. 

Vrijwel het hele bevolkte deel zou overspoeld kunnen worden

We zitten niet te wachten op zo'n beeld op Zeedijk, maar we moeten zeker niet blind staan voor de realiteit.

Op dit eiland, La Palma,  loert het gevaarte. Een reusachtig brok massa zou met een enorme snelheid in de oceaan kunnen terechtkomen bij een uitbarsting.

Volgens Simon Day is een gigantisch deel van La Palma, het meest vulkaanactieve eiland in de Canarische archipel instabiel. De onderzoeker die verbonden is aan het Benfield Grieg Hazard Research Center bij het University College London, stelt dat een kant van het eiland zou kunnen instorten wanneer de Cumbre Vieja-vulkaan de eerstvolgende keer tot uitbarsting komt. Als zulks inderdaad gebeurt, zal een koepelvormige muur van water ontstaan met een hoogte van ruim 97 meter met een snelheid van zo’n 800 kilometer per uur. Binnen enkele uren zullen de westkust van Afrika en de zuid-kust van Groot-Brittannië door deze tsunami worden getroffen. Acht uur na de instorting van het eiland zijn het Caribisch Gebied en de Amerikaanse oostkust aan de beurt. Steden vanaf Miami tot New York zullen volgens Day’s onderzoek worden overspoeld door golven die een hoogte van 48 meter kunnen bereiken en tot 12 mijl landinwaarts kunnen toeslaan.

Wetenschappers hebben geklaagd dat het gevaar door de overheden zwaar wordt onderschat.

 

<

Bron:
Nickerie.Net/DWT , 28-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics