Nickerie, dinsdag 28 december 2004  


Ook voor Caribisch Gebied tsunami-dreiging

PARIJS — Steden in het Caribisch Gebied en aan de Amerikaanse oostkust lopen het risico te worden verwoest door een tsunami als gevolg van het instorten van een vulkanisch eiland in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Zo geloven Britse onderzoekers. Zuid en zuid-oost Azië werden het afgelopen weekeinde getroffen door een tsunami, een gigantische vloedgolf, als gevolg van een aardbeving in zee. Meer dan 22.000 mensen in zo’n negen landen zijn door het natuurgeweld omgekomen.

Volgens Simon Day is een gigantisch deel van La Palma, het meest vulkaanactieve eiland in de Canarische archipel instabiel. De onderzoeker die verbonden is aan het Benfield Grieg Hazard Research Center bij het University College London, stelt dat een kant van het eiland zou kunnen instorten wanneer de Cumbre Vieja-vulkaan de eerstvolgende keer tot uitbarsting komt. Als zulks inderdaad gebeurt, zal een koepelvormige muur van water ontstaan met een hoogte van ruim 97 meter met een snelheid van zo’n 800 kilometer per uur. Binnen enkele uren zullen de westkust van Afrika en de zuid-kust van Groot-Brittannië door deze tsunami worden getroffen. Acht uur na de instorting van het eiland zijn het Caribisch Gebied en de Amerikaanse oostkust aan de beurt. Steden vanaf Miami tot New York zullen volgens Day’s onderzoek worden overspoeld door golven die een hoogte van 48 meter kunnen bereiken en tot 12 mijl landinwaarts kunnen toeslaan.

Tsunami’s worden abusievelijk vloedgolven genoemd en worden veroorzaakt door aardbevingen die zich onder de zeebodem voordoen. Zo’n dertig jaar geleden werd de theorie ontwikkeld, dat deze gigantische golven ook kunnen worden veroorzaakt door het instorten van eilanden. Bewijs hiervoor werd gevonden uit puin dat werd aangetroffen in de Stille Oceaan en vermoedelijk afkomstig was van een enorme aardverschuiving in Hawaii.

Day publiceerde zijn onderzoeksgegevens over de Cumbre Viejavulkaan in 1999 na een onderzoek van twee jaar daaraan te hebben gewijd. Hij constateerde tientallen openingen die zijn ontstaan bij opeenvolgende uitbarstingen de afgelopen 100.000 jaren en hij verzamelde lavamonsters om een gedetailleerd geologisch beeld te krijgen van de ontwikkelingen. Hij constateerde dat de westelijke flank van de vulkaan, een massa van bijkans 500 miljard ton rotsgesteente, geleidelijk aan losraakt van de vulkaan naarmate vulkanische activiteit magma naar de oppervlakte stuwt. Dit gedeelte valt langzaam in de zee, maar een grote uitbarsting zou een catastrofaal effect kunnen hebben. Wanneer een dergelijke uitbarsting zou kunnen plaatsvinden, is niet met zekerheid te zeggen. Bepaalde geologen stellen dat zulks moeilijk te voorspellen is vanwege de wijze waarop de druk in het ‘poreuze’ gesteente van de vulkaan wordt opgebouwd. In een vervolgstudie in 2001 zei Day dat de Cumbre Vieja met tussenpozen van tientallen jaren tot zelfs een eeuw tot uitbarsting kwam, en het zou pas na een aantal nieuwe erupties kunnen instorten.

Augustus dit jaar waarschuwde een collega van Day, Bill McGuire, tijdens een conferentie over geofysische natuurrampen dat Cumbre Vieja "elk moment" tot uitbarsting kan komen en dat de vulkaan onvoldoende wordt gemonitord. Bij deze vulkaan zijn slechts twee of drie seismografen geďnstalleerd, veel te weinig om op tijd te waarschuwen, zodat personen kunnen worden geëvacueerd, stelde hij. "Uiteindelijk zal de hele rots instorten en deze instorting zal een verwoestend effect hebben in de Atlantische regio", waarschuwde hij. Er zullen nu stappen dienen te worden genomen om de controle op te voeren, omdat het anders te laat zal zijn om grote steden tijdig te kunnen evacueren.


De redactie van Nickerie.Net heeft wat illustratiemateriaal verzameld over het tsunami-gevaar rond het eiland La Palma, gelegen aan de westkust van Afrika. We hebben extra illustraties toegevoegd om een betere voorstelling te krijgen het bovenstaande. 

<

Bron:
/Nickerie.Net , 28-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics