Nickerie, donderdag 30 december 2004  


Bouterse drijft spot met Gilds en Nieuw Front over 8-December moorden

door Vernon Texel

PARAMARIBO — "Tey denk’ i pur’ mi, dan yo firi schot. Ik ben de ontlastingontsteker." Zo reageerde NDP-voorzitter Desi Bouterse gisteren op het onlangs afgeronde gerechtelijk vooronderzoek naar de Decembermoorden. Volgens hem is het vooral voor het Nieuw Front een paradepaard, wanneer blijkt dat ze in aanloop naar de verkiezingen in moeilijkheden verkeren.

Ook minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie bleef niet gespaard van de spot van Bouterse. Hij meent dat de bewindsman en wijlen SPA-voorzitter Fred Derby twee tot drie dagen na 8 december nog bij hem thuis zaten. "Maar wanneer vrienden ophouden vrienden te zijn moet je je afvragen of ze ooit vrienden zijn geweest." De NDP-voorzitter doelt hiermee op Gilds, die nu tekeer zou gaan richting Bouterse met het proces over de 8 Decembermoorden. "We kijken echter rustig naar 2005 om te zien wat de juiste bedoelingen" met deze zaak zijn, zegt Bouterse.

Hij ging vervolgens ook in op de algemene politieke situatie in Suriname. De NDP-voorman voorspelt dat de nieuwe president van het land na de komende verkiezingen zal worden gekozen in de Verenigde Volks Vergadering (VVV), omdat de realiteit uitwijst dat geen enkele politieke partij en/of combinatie na 25 mei 2005 een zodanige zetelwinst behaalt, waardoor het staatshoofd in het parlement kan worden gekozen. Bouterse gaat er prat op dat zijn partij de grootste en enige multi- etnische en -raciale partij van het land is. De komende verkiezingsstrijd gaat dan ook tussen de NDP en het Nieuw Front. "De twee IDOS-peilingen van de afgelopen periode spreken boekdelen, omdat ook de groei van de partij is weergegeven. Het aantal geregistreerde leden is nu 52.500 en 85 procent van de verkiezingsstructuren is al ingevuld. "Vijf maanden voor de verkiezingen is de partij nu beter gestructureerd en georganiseerd dan één dag voor de verkiezingen van 2000", vindt Bouterse. Het concept-politiek programma is reeds af en in februari zal het Centraal Politiek Orgaan van de partij zijn goedkeuring moeten hechten aan de kandidaat vice-president, de DNA-lijsten per district en een standpunt innemen om de verkiezingen formeel alleen in te gaan. "In februari organiseren we dan een super mega meeting."

Bouterse had ook een boodschap voor de kleinere politieke combinaties. "Als de kleinere politieke combinaties niet inhoudelijk hun strategisch doel wijzigen, worden de verkiezingen van 2005 voor hun een disaster". Zolang de bundeling niet geschiedt op basis van een denken en ze bereid zijn de identiteit van personen of de partij op te geven, "zullen deze organisaties als los zand aan elkaar zitten". "Wij van de NDP geloven niet in combinaties. Wij geloven in eendracht", benadrukt de NDP-voorman. Tot slot riep hij alle stembusvoorzitters op zich logistiek goed voor te bereiden op de komende verkiezingen, om de kans op misstanden bij de verkiezingen zoveel als mogelijk te verkleinen. "Er moet een nieuwe wind waaien. We moeten de verkiezingen winnen om met vereende krachten te kunnen werken aan de opbouw van het land."

 

Bron:
, 30-12-2004

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics