Nickerie - verleden, heden en de toekomst

door

Kenneth R. Donk

Het Nickeriaanse onderwijs, hoopgevend!


Het Onderwijs in Nickerie voldoet aan de nationale eisen, die daaraan gesteld mogen worden. Doet zeker niet onder aan dat van Paramaribo. Het idee dat men doorgaans heeft, dat het onderwijs in de districten beslist van een lager niveau is, in vergelijking met het niveau van de stad, gaat niet op. Daarin gelooft de Rayon-Inspecteur, Dayaram Chatterpal, heilig.

Groei en eer
In het school jaar 1970/1971 komt de nog jonge Chatterpal, geboren op 4 juli 1944 te Longmay te Nickerie terug naar zijn geboorte plaats , na de Kweekschool in Paramaribo te hebben doorlopen. Het is altijd zijn wens geweest het district vanuit het onderwijs te dienen, een wens die nu in vervulling zou komen. Op dezelfde goede en liefdevolle manier waarop de districtonderwijzers zich toen aan hem en anderen hebben gegeven, maar dan nog beter, zou hij zich op het onderwijzen werpen. Echter weet hij niet, dat hij een zwerftocht zal moeten maken, om tenslotte vanuit de toppositie het totale gebeuren binnen het onderwijs te helpen beheersen.


Bij zijn mutatie naar Nickerie is gekozen voor de lagere school te Paradise. De school die reeds tientallen jaren dienst had gedaan op de voormalige suikerplantage, die nu bewoond is door voornamelijk nakomelingen van de Hindostaanse immigranten. Dezen hebben zich gevestigd voor het beoefenen van de landbouw, merendeels de rijstteelt. Hoewel hij zijn diploma op zak heeft, zit hij nu op de leerschool van de praktijk. “ Beslist aangenaam om in je eigen omgeving te mogen arbeiden”, realiseert hij het zich. “ Hier heb ik drie jaren gewerkt, zonder al te veel zorgen en in het genot van een vrije woning.
 

In 1974 ben ik overgeplaatst naar de Ramjanee school voor LBGO. Naast de verschillende streams( L en T) voor LBGO-onderwijs, heeft de school ook brugklassen die toegang bieden tot Mulo-onderwijs. Ik geef dan het vak Nederlands zowel in de brugklassen als in de klassen voor LBGO. In de vakken Aardrijkskunde en Handenarbeid bekwaam ik me ook, om me multifunctioneel te maken op de school”.
 

Het is het ministerie zeer zeker opgevallen, de inzet en doorzettingsvermogen, die de nog jonge Chatterpal heeft. In 1978 wordt hem gevraagd de pas gebouwde school, de Skroertjieschool, het komend schooljaar 1978/1979 te openen en te leiden. Een hele eer voor de jongeman van het district. In het verleden was het veelal zo, dat de schoolhoofden uit Paramaribo moesten komen, omdat er nog niet voldoende kader in het district was. Maar hierin kwam er duidelijk verandering. Het Nickeriaanse kader was niet te stuiten. “ Ik ben een paar dagen bezig geweest om al de kinderen die in de buurt van de Skroertjieschool woonden en elders een andere school bezochten te inventariseren”. Op 4 december is het zover. De school telt dan 6 leerschoollokalen en twee kleuterlokalen. Te midden van de twee keer per jaar bloeiende rijstvelden, niet ver van de zee met de verkwikkende zeewind, is het een lust voor Chatterpal, om in de Corantijnpolder de school te leiden. Het is waarschijnlijk door zijn succes hier, want het duurde niet lang; in 1980 wordt hij overgeplaatst naar de Openbareschool II te Nieuw Nickerie aan de Waterloostraat. Ook dit moet gezien worden als een eer, en waardering, daar het geldt als een bevestiging van je kwaliteiten, om schoolhoofd van een school in de vesting te mogen zijn. Niet zoals men denkt, dat de districtskinderen het mindere zijn van die van de stad. Niet schrandere mensen denken soms wel dat de polderkinderen het mindere zijn van die van de vesting, de hoofdplaats van het district. Bij het ministerie gaat het om een grotere verantwoordelijkheid. Hij kreeg de verantwoordelijkheid over meer leerlingen en een groter aantal onderwijsgevenden. Ook deze opdracht is door Chatterpal feilloos uitgevoerd, want kort daarna mag hij een trapje hoger op de ladder .

Manusje van alles
“ Op 3 december 1983 ben ik benoemd tot Inspecteur van Onderwijs in Nickerie . Ik moest de Inspecteur Gaurali die de leiding had bijstaan. Nickerie is een groot district met een groot aantal scholen, vandaar dat het ministerie tot dat besluit kwam, de Inspectie met zijn persoon te versterken. In 1984 wordt Inspecteur Gaurali vervangen door de Inspecteur Wesenhagen, die aanblijft tot 1 maart 1986, het jaar waarin Chatterpal de leiding van de Inspectie van het Basis Onderwijs volledig overneemt, wordende de Rayon-Inspecteur, tevens vertegenwoordiger van het Ministerie in het district. “ De taak van de Rayon –Inspecteur is veelomvattend, zegt Chatterpal. De hoofdtaak is het inspectorale werk; controleren en begeleiden van schoolhoofden en leerkrachten. Daarnaast heb je de niveaubewakende taak, voor het Onderwijs de hoogste instantie in het district bij officiële aangelegenheden het ministerie vertegenwoordigen, toewijzen van woningen, voorstellen doen bij het in diensttreden van nieuwe leerkrachten, voordrachten doen bij het benoemen van nieuwe schoolleiders, in werkelijkheid ben je als inspecteur manusje van alles”.

Modernisering en groei
Op onderwijsgebied maakt Nickerie goede tijden door zegt de Rayon-Inspectuer. “ Vanaf 1886 hebben wij wat uitbreidingen gehad in Nickerie. Erbij zijn gekomen, de Muloschool Paradise, Openbare School van Pettenpolder, de Monkouschool voor het speciaal onderwijs, de Gruntjesschool voor geestelijk gehandicapte kinderen, de Skoertjieschool, de Technische school, de Middelbare school ( Kweekschool, Havo, VWO). Naast de dagopleidingen zijn gekomen: de Onderwijzers Akte, de Hoofd Akte, het Havo en de verschillende L.O.- opleidingen ( alle vakken). Op verschillende Muloscholen worden computerlessen gegeven. De computer heeft zijn intrede ook gedaan op de basis scholen. Naast het formele onderwijs zijn er ook instanties die bezig zijn lessen te geven in het district. We denken aan de surnumerairopleiding voor de ambtenaren,, Boekhouden, PD ,MBA, en SPD opleidingen. De ziekenverzorgeropleiding en die voor penitentiaire ambtenaren. Op het Intituut WiN, is men gestart met een counselors opleiding op middelbaar niveau. Nickerie telt 22 basis scholen met bijbehorende kleuterafdelingen, 5 daarvan zijn bijzondere scholen ( 3 RK,1 EBG,1 Sanathan Dharm). 6 VOJ-scholen ( 1 LTS,1 LBGO,4 Mulo). Een middelbare school met afdelingen. De totale populatie aan leerlingen bedraagt 9400. Het aantal leerkrachten ongeveer 500. De scholen van Wageningen die vroeger tot het Rayon behoorden staan nu samen met Coronie onder een aparte leiding”. De Rayon - Inspecteur is trots op het onderwijs in het district. Met het resultaat is hij best tevreden.
 

Aan Top
Al tien tot elf jaar scoren wij boven het landelijk gemiddelde op GLO-niveau, dat wil zeggen hebben wij betere resultaten dan vele scholen in het gehele land, dus inclusief scholen in Paramaribo. “ Hiermee ontzenuw ik direct de verkeerde gedachte, dat kinderen van het district het mindere zijn dan die van de stad. Dit zegt veel, benadrukt Chatterpal”. Eind vorig schooljaar eindigde de leerling Sewbaran.Vinay, van de Hopman Alkenschool te Nieuw Nickerie op de tweede plaats, als bestgelaagde leerling van de landelijke Glo6-toets. Twee weken terug behaalden de Nickeriaanse leerlingen ( van drie basisscholen te weten de St. Claraschool, O.S.Paradise en Spangenbergschool) de eerste plaats bij de voorlees- en musicalwedstrijd gehouden in Paramaribo. We moeten trots zijn op die leerlingen. U begrijpt dat wanneer kinderen uit Nickerie naar het grote Paramaribo gaan en gekwalificeerd worden als nummer 1, het jou wat zegt. Ze zijn daarom bij terugkomst uit de stad gehuldigd. “ Op VOJ- en VOS-niveau staan wij op dezelfde hoogte als groot Paramaribo.

Motivatie, discipline en inzet
Het verzuim van leerkrachten in het district is niet alleen laag, maar is drastisch afgenomen. Vier jaren terug ben ik begonnen met een project om het verzuim van leerkrachten in kaart te brengen. De leerkrachten worden op het eind van elk schooljaar apart gewaardeerd. Zij krijgen een certificaat van mij ter stimulering. Het eerste jaar hadden wij 25 leerkrachten met nul verzuimen. Het tweede jaar 67 , het derde jaar 78 en het vierde jaar 100 leerkrachten met nul verzuimen. Afgelopen schooljaar zijn we met drie bussen vol met leerkrachten naar de Staats Olie Maatschappij geweest, waar ons een lunch is aangeboden”.
De Rayon – Inspecteur heeft het niet hierbij gelaten. Vanaf enkele jaren terug krijgt elke leerkracht van hem een verjaardagskaart . Daarnaast worden jubilerende leerkrachten los van het ministerie gehuldigd. Voor al deze projecten zijn sponsors warm gemaakt, die gelden en goederen beschikbaar stellen. Voor het bedrijfsleven een applaus waard.
“ Het is natuurlijk niet zo”, zegt Chatterpal,” dat alles honderd procent in orde is. Maar we hebben in Nickerie te doen met een onderwijsmassa met discipline. De leerkrachten weten wat ze moeten doen, ze kennen de inhoud van hun job en dat stemt goed. Heel in het begin, bij mijn aantreden bij de Inspectie, moest ik veel begeleiden en waarschuwen en berispen. Maar nu weten de onderwijsgevenden wat van hun verwacht wordt, ze kennen hun taak en verantwoordelijkheid. Dat is een compliment waard aan het adres van de leerkrachten. We zien zo goed als geen grappenmakers meer, en als die er zijn, gaat het om enkelingen. De goede resultaten die we boeken, zijn te danken aan de opstelling van de leerkrachten. Ik heb gemerkt dat zij zich bezig houden met naslagwerken, ze zijn goed voorbereid als ze naar school gaan en houden zich echt bezig met de leerlingen. Ze begrijpen de leerlingen goed. Het is geen kwestie van Alladin met de wonderlamp. Er wordt naar de resultaten toe hard gewerkt. Het is een heel proces dat begint bij de kleuterschool tot de universiteit toe. Het is geen kwestie van het moment, maar van hard werken. Zaken komen niet van de hemel vallen’.

Bewezen dienst
Dat zegt de toch wel bescheiden Rayon-Inspekteur Chatterpal. D, die zelf gehuwd is, en wiens vrouw eveneens in het onderwijs is (schoolhoofd van O.S. Bacovendam). Zelf vader van drie kinderen, hoopt hij dat het behaalde niveau, gehandhaafd en eventueel uitgebouwd wordt. Nog dit schooljaar gaat hij met pensioen, na het onderwijs in het algemeen, en dat van Nickerie een grote dienst bewezen te hebben.


K.R.Donk, 14 maart 2004

 

Reacties: kennethdonk@yahoo.com

 

naar boven

 

naar artikelenoverzicht

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2003 - 2004 . All rights reserved.

Designed & hosted by Galactica's Graphics