Nickerie - verleden, heden en de toekomst

door

Kenneth R. Donk

Burgerinitiatief maakt Nieuw Nickerie een schonere stad


Nog maar enkele maanden geleden, was het stadje van ons rijstdistrict een rattenparadijs gelijk. Hoeken van straten werden vuilnisbelten. Onbebouwde percelen, sloten en de Nickerierivier kregen bergen huisvuil en andere rommel te verwerken. De vuilophaaldienst lag lam, totdat Amzad Mohammed, Rewtie Premcharan- Sewnandan met de medewerking van het volk en de bestuursdienst verandering brachten.

Verwensingen

Max met arbeiders

Toen Amzad Mohammed zich in 2005 als Caricomburger  voor evangelisatiewerk van de Open Bible Standard Churches in Nickerie vestigde, had hij geen vermoeden dat hem ook andere rollen zouden worden toebedeeld. Hij kwam te wonen aan de Wellingtonstraat te Nationaalprojekt.

Een groot deel van de voormalige plantage Waterloo, nu het Nationaalprojekt, liet niets meer zien van de toen mooie kanalen met zwart zwampwater, waarin mooie lelies groeiden. Integendeel, de hoofdafvoerkanalen, maar vooral de smalle sloten voor de woonpercelen, werden de stortplaatsen voor de bewoners van de verschillende buurten. De mensen konden zich geen andere manier indenken om hun vuil kwijt te raken. Ook Amzad wist zich geen raad, wat te doen met zijn vuil. De frustraties groeiden met de dag. Als voorganger van de Nickerie City Church kon hij het zich niet veroorloven, zijn vuil net als vele anderen overal te dumpen. Hij beschikte over een auto, anderen niet, hoe vele malen meer gingen zij gebukt onder de frustraties. Hij kon tenminste zijn vuil naar de officiele vuilnisstortplaats brengen. Als ik hem in de City Church ontmoet, vertelt hij zijn verhaal:

“ Een dag nam ik mijn plastictas met vuil en plaatste die langs de straat voor een huis, waar er al meerdere zakken waren. Ik had de handeling nauwelijks gepleegd, of een vrouw kwam haar huis uit en deed een boek met mooie verwensingen voor mij open. Ik verstond het geheel niet, maar uit haar gebaren e.d. kon ik met zekerheid aanemen, dat het niet al te mooie taal was. Met de meeste spoed nam ik mijn zak met vuil terug. Dit was dus niet de oplossing.

Van Trinidad ken ik  een goed systeem om vuil op te halen en te verwerken. In de verschillende wijken en regio’s van het land, doen contractors het werk. Drie dagen per week wordt je vuil opgehaald. Elk huis betaalt een geringe bijdrage aan de dienst. Vanuit deze kennis van zaken, maakte ik voor mijn woonomgeving in Nickerie een plan, waarmee ik naar de districts-commissaris stapte. Voor de bewoners van het Nationaalproject zou ik het huisvuil laten ophalen voor SRD 1,= per zak. Ik vond Rewtie Premchand bereid, om in het Nationaal Project een enquete te verrichten.

Met mevrouw Idoe ging zij huis aan huis om onderzoek te doen. Ongeveer 80% van de huishoudens reageerde positief op het initiatief om betaald het huisvuil afvoeren. De D.C. H.Ramnewash gaf uiteindelijk toestemming om in de vorm van een pilotproject, van december 2005 to december 2006 het vuil volgens het plan op te halen”.

Amzad is er vol van, als hij over het project vertelt. Het is helemaal geen plan op geld te verdienen, maar een sociaalproject. De volksgezondheid staat centraal, de stad wordt schoner en toeristvriendelijker. Nu participeert een groot deel van het volk. Ongeveer 20% doet niet mee, waarvan een deel toch hun vuilzak, weliswaar zonder label, langs de straat legt. “ Van deze groep wordt voorlopig ook het vuil opgehaald,” vervolgt, Amzad. “ Wel moet een ieder weten dat hij verantwoordelijk is voor zijn vuil. Daarnaast zou het B.O.G. de mensen samen met bestuursopzichters moeten opzoeken en voorlichten. Bij overtredingen moeten er sancties zijn. Globaal bezien levert een winkelbezoek van ongeveer SRD 80,= tot SRD 100,= het afvalmateriaal op voor een zak van 60x80 cm. Dat is verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen, zoals glazen potten, flessen, blikjes, plasticflessen e.d. Is het dan onredelijk dat van de ongeveer SRD100,= , 1%, dus SRD1,= voor de afvoer van de rommel wordt gevraagd”?

Het project liep zo goed, dat D.C. Shankar.B. aan de Solid Waste Managment Company toestemming verleende, per ingaande 5 april 2006, huisvuil te Nationaalproject, Nieuw Nickerie en de van Pettenpolder op te halen. Als manager van deze organisatie, voortgekomen uit het pilotproject, werd Max aangesteld.

 Grotere bewustwording

Max en Amzad

Maximilliaan Amernath Premchand is de persoon, die volledig belast is met de nieuwe vuilophaaldienst. In zij keurige tuin met exotische bloemen aan de Arnold Julenweg, ontmoet ik hem. Het perceel is deel geweest van de oude plantage Margarethenburg, waar eerst koffie en cacao en later katoen werd geteeld. Heel vroeg in de morgen, geeft hij de laatste instructies aan de chauffeur en de arbeider van de dienstdoende truck.

Max vertelt mij dat in het begin zij niet uit de kosten kwamen: “ Na een maand werd de truck van de huurder gekocht. De arbeiders betaalden wij zelf. Was het zo dat wij van het Nationaalproject zo’n SRD 700,= per maand verdienden, nu met Nieuw Nickerie en van Pettenpolder ontvangen wij ongeveer SRD 3000,=. Er worden dus geen kapitalen verdiend. Het geheel heeft nog steeds een sociaal karakter. Wel is het zo dat de mensen bewuster worden. Onze labels zijn in alle winkels in Nieuw Nickerie en omgeving te verkrijgen. Als de zaken goed blijven gaan, zullen wij een vergunning indienen voor een kraakperswagen. Wij danken het volk voor het gestelde vertrouwen, dat het tot nu toe in ons heeft gehad. Ook aan de DNA-leden Matai en Ferreira, D.R.- en R.R.-leden zijn wij dank schuldig. Zij hebben ook voor de zaak gepleit. Nauurlijk de ditricts-commissarissen die uiteindelijk de beslissingen hebben genomen. Dank aan minister Felisie van Regionale Ontwikkeling, die mandaat gaf om de dienst te laten uitbreiden.

Hopelijk komen binnenkort, als het project volledig door het volk ondersteund wordt, middelen vrij. Die zullen deels terugvloeien in milieuprojecten, zoals het creëren en onderhouden van parken”.

Vuilophaal Oostelijkepolders

 Educatieve programma’s op scholen en via de media zullen het bewustzijn voor een schone omgeving helpen vergroten. Billboards en andere aanwijzingen, zullen de stad helpen veranderen tot een schoon voorbeeld. Het een en ander heeft nu al bewerkstelligd, dat de bewoners van de oostelijke polders ook hun vuil willen laten ophalen. Waarbij zij ook een financiële bijdrage willen leveren. De polders van Nickerie kennen nog geen vuilophaaldienst.

Met Amzad, Rewtie en Max is Nw.Nickerie en omgeving nu verlost van tonnen vuil. Alleen rest nog bij de schrijver van dit artikel de vraag: Wat doet de overheid met het vrijgekomen geld t.b.v. de vuilophaaldienst van Nickerie?

K.R.Donk, 31 juli 2006

Reacties Kenneth Donk: kennethdonk@yahoo.com

Graphics Akhiel Mahabier: info@nickerie.net

 

naar boven

 

Overzicht van reeds verschenen artikelen

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2003 - 2006 . All rights reserved.

Designed & hosted by Galactica's Graphics