Nickerie - verleden, heden en de toekomst

door

Kenneth R. Donk

Hoe de cricketsport in Nickerie een aanvang nam

19/01/2009

De cricketsport heeft naast de voetbalsport, zich ook goed kunnen ontwikkelen in het district Nickerie. Men kent in Suriname, alleen in het rijstdistrict naast dat van Paramaribo, een cricketstadion. Hoe is het gekomen dat deze sport zich in het westen van het land kon ontwikkelen? Ik praat met Ali Sewrutton, de gewezen Distrikts-Secretaris van Nickerie, om de historie van deze tak van sport vast te leggen.

Plantage-economie en cricket Ali Sewrutton heeft me vaak goed op weg geholpen, bij het in contact komen met personen, om de historie van het district vast te leggen. Hij heeft als Districts-Secretaris een bijzondere bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van zijn district. Ali heeft gewerkt onder verschillende Districts-Commissarissen en kent Nickerie op zijn duimpje. Hij heeft zich ook bezig gehouden met de sociaal-maatschappelijke activiteiten in zijn woongebied. Wij leggen op zijn voorstel, een deel van de historie van de cricketsport in Nickerie voor u vast. Ik ontmoet hem op zijn geliefde plek, op de hoek van de Waterloostraat en de Fredericiweg.

Spelers Jaihind tijdens team kampioenschappen in 1967.Staand v.l.n.r. Van Tholl.L., Doekhie.B., Agard.L., Soechit.R., Sewrattan.H., Jairam.S. Zittend v.l.n.r. Sewrattan.A., Biharie.G., Rampadarath, Santoe, Doekhie.M.A., Mohammedhoessein.J.M., Agard.J., Nibar.B.-.

" De cricketsport is in de middeleeuwen in Engeland ontstaan", begint Ali zijn verhaal. " Vanuit dit land is de sport door de eeuwen heen overgewaaid naar andere landen. In het bijzonder gebeurde dat in de Engelssprekende landen. Kortom de cricketsport wordt thans bijna in de hele wereld beoefend. In Nickerie is men met het cricketen begonnen tegen het eind van de negentiende eeuw. Na de afschaffing van de slavernij in 1863, kregen ook de niet- blanken de ruimte, om zich met meerdere zaken bezig te houden.

Dus niet met alleen het arbeiden en het gelimiteerd slapen. Voor de afschaffing van de slavernij was er weinig verkeer en uitwisseling tussen Nickerie en Berbice, toen Brits-Guyana. Hoofdzakelijk tussen de hooggeplaatste mensen, de blanken, o.a. de eigenaren van de plantages in beide gebieden, was er contact. In de Engelse kolonies was de slavernij al in 1830 afgeschaft. Enkele slaven van de plantages in Nickerie, namen soms met succes, vluchtpogingen om in Berbice, hun heil te zoeken. Maar ook van de kant van Guyana staken heimelijk, voornamelijk Barbadianen en Jamaicanen de Corantijnrivier over".

Oud spelers Jaihind tussen 66 en 94 jaar: V.l.n.r. S.Santoe, S Jairam, S.Soechit, D.Rudrasingh, J.Santoe, R.Soechit, J.A.Lecton, J.Mohammedhoessein, M.Sewrutton, A.Sewrutton, R.Soechit.-.

Ik ben altijd onder de indruk van de kennis die Ali heeft van het district. Als zoon van de Oostelijke Polders, heeft hij pas op 11- jarige leeftijd de lagere school mogen bezoeken. Hij rondde op zijn 20ste de Mulo ( R.G.Bueno Bibazschool) af en begon te werken bij de bestuursdienst. Maar door veel te leren, te lezen en zijn ogen goed de kost te geven, werkte hij zich op. Ik ben daarom benieuwd hoe zijn verhaal over cricket verder zal uitpakken.

King of the Games "Na 1863 nam het verkeer tussen de beide gebieden langs de grens langzaam toe en kreeg een regulier karakter. Dit heeft geleid tot contacten op velerlei gebied, waaronder de cricketsport. Hoewel Suriname meerdere bevolkingsgroepen kende, kwam de creoolse bevolkingsgroep eerder in aanraking met de king of the games. Waarschijnlijk door haar maatschappelijke voorsprong en de openheid naar de sport toe.

Zo ontstonden de eerste cricketclubs in Nieuw Nickerie. De clubs werden uitsluitend door exponenten van de creoolse bevolkingsgroep, opgericht. De creolen waren immers de eersten die zich in alle opzichten vrijelijk konden bewegen. Braithwait en Rozenblad waren bekende spelers. De hindostanen begonnen veel later aan de cricketsport te doen. Vanuit Nieuw-Nickerie, waaide het spel over naar de polders. Zo werd deze tak van sport ook geliefd, op plaatsen buiten het stadje van het district. Nickerie kende toen de cricketverenigingen van Nieuw Nickerie, Oostelijke Polders en Westelijke Polders. Wij hadden in het begin van de twintigste eeuw de volgende verenigingen: Standaard, Jongeling, Excelsior, Green and Gold, Boonacker Cricket Club, Victoria. De Boonacker Cricket Club werd opgericht op initiatief van Districts-Commissaris Boonacker, naar wie ook de Boonackerpolder is genoemd. De meeste spelers van deze club waren van de witte elite van Nickerie, dus het was een statusclub.

De club moet de oudste cricketclub van Nickerie zijn geweest. Het is goed te weten dat de Chinezen, de eerste Aziatische immigranten in ons land en Nickerie, haast niet meededen aan dit spel. Alleen van de gebroeders Ajong en Asang Tjon Tjauw Liem is bekend, dat zij veel gaven om cricket. Zij werden lid van de vereniging Victoria. Ajong was een zeer begaafde keeper. Het was niet een ieder gegeven een wicketkeeper te zijn, gezien het feit dat een keeper lenig en snel moet zijn. Bovenal moet hij veel durf bezitten om achter de wickets te staan. Hij moet bovendien de bowler goed begrijpen en wenken kunnen geven bij het " deleven" van de bal.

Nov. 2008 Gezellig bij elkaar: Leve Jaihind.

Nieuw- Nickerie kreeg later een hindostaanse vereniging met de naam B.I.C.C., de Boys Indian Cricket Club. Vooral het spel van deze jongens inspireerde de jongens in de polders. Zo werden ook in de polders verenigingen opgericht. In de Oostelijke Polders werd omstreeks 1935, door Mansingh Bulwant, D.G.C.C. de Dutch Guyana Cricket Club, de oudste club van dat gebied, opgericht. De Waterloo Cricket Club werd in 1940 opgericht door de plantage Waterloo. Hamptoncourt Cricket Club in 1945 door Tonie Kalidien. Jai Hind ( Bacovendam en omgeving) in 1949 door Ramawadh Soechit, Sewpersad Ramdhan en Bhola Agard. Rambaan in de Sawmilllkreekpolder in 1950 door Dhani Ramlakhan. Jai Bharat in de Boonackerpolder in 1960 door Awadhram Fali. Paradise Cricket Club in 1963 door Nan Sharma en Hong Kong. Groot Henar Cricket Club in 1970 door Bhola Agard. Hindostan Boys door familie Parmessar en de Wageningen Cricket Club door de werknemers van Wageningen in 1960.

 

Voorzitter Kanhai overhandigt bat aan aanvoerder Soechit.R., 1963,

Geen van de verenigingen in de Oostelijke Polders zijn nu actief. In de Westelijke Polders zijn door de jaren heen de volgende cricketclubs opgericht: Rabindernath, ook bekend als Mormin, De Ruyter, ook bekend als Hindekeserie, Nehru Boys, Jinnah Boys, Jai Swadesh, Jai Hanoeman en Lokman Tilak. Populaire spelers rond 1950/1960 waren Jaula Hasanradja, loel Chaturi, Sanchit, Moentadj Mohammed, Mannoe Gobind, Pompel Debidien en Sewrattan.

Cricket Club Jai Hind " Bij de oprichting van Jai Hind werd Sewpersad Ramdhan als voorzitter en aanvoerder aangesteld. De destijds op Paradise gedetacheerde ziekenverzorger Landveld gaf de broodnodige steun. Deze oppasser was zeer geliefd bij de bewoners van Paradise. Hij kreeg van hen de troetelnaam Dadie. Dadie gaf de vereniging de naam: Orgaan. Die naam werd op voorstel van Ganeshpersad Awasti, m.b.a. Toen Toen Maharadj veranderd in Jai Hind. Hij was een Brahmaan, redelijk ontwikkeld en importeur van producten uit India.

India was pas onafhankelijk geworden en het woord Jai Hind was ook zeer populair in Nickerie. De hoofdtooi van de spelers was de bekende Nehroepet. 10 april 1950 was een historische dag voor Paradise. Jai Hind nam het op tegen Rabindernath, oost tegen west. Het was een ware happening. Honderden mensen kwamen voor het eerst het schouwspel meemaken. Nagara en Tasa muziekgroepen verhoogden de vreugde bij het inwijdingsfeest, voorafgegaan door een gebed van pandit Toen Toen Maharaj. De spelers van Jai Hind betraden het veld in pas, onder het scanderen van het woord Jai Hind. De wedstrijd eindigde in een nederlaag voor Jai Hind. Jai Hind was het beste team van de Oostelijke Polders. Van deze club heeft Jozef Moesafier Mohammedhoesein, meer bekend als Maxi enkele " Hondreds" op zijn naam staan. Jozef was ook ingedeeld in het nationale team van Suriname.

Onder van Ommeren, arts in de jaren 1940 in Nickerie, richtten de voetbal- en cricketverenigingen de Sport Bond Nickerie ( S.B.N.) op. Hieruit ontstonden later de Cricket Bond Nickerie (C.B.N.) en de Nickerie Voetbal Bond ( N.V.B.). Na Van Ommeren leidde Jan Eggens, de directeur van de enige Muloschool toen in Nickerie, de cricketbond. Iwan Emanuels was toen competitieleider. Bij de Cricket Bond Nickerie, geleid door Niermal Badloe, zijn anno 2008 de meeste clubs aangesloten. De competities worden geleid door Aziez Khodabaks. Ashraf Pierkhan leidt de N.V.B.". De cricketsport maakt weer goede tijden door in Suriname. In de nationale selectie zitten ook Nickerianen. Met een goed sportbeleid is de toekomst van deze sport in Suriname dus ook in Nickerie veilig gesteld.

K.R.Donk, 19-01-2009

Reacties Kenneth Donk: kennethdonk@yahoo.com

Graphics Akhiel Mahabier: info@nickerie.net

 

naar boven

 

Overzicht van reeds verschenen artikelen

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2003 - 2009 . All rights reserved.

Designed & hosted by Galactica's Graphics