Nickerie, zaterdag 29 mei 2004  


Stichting WiN start met leer/werkproject voor jongens in Nickerie

Beta Debidien

voorzitter Glenn Tjon Tjauw Liem NIEUW NICKERIE — De Stichting Welzijn instituut Nickerie (WiN) start op 1 maart met een leer/werkproject voor jongens in het district Nickerie. Dit project is mogelijk gemaakt met de financiële ondersteuning van de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Volgens voorzitter Glenn Tjon Tjauw Liem stelt stichting WiN zich ten doel bij te dragen aan de bevordering van de kwaliteit van welzijn en zorg in Nickerie. Dat doel zal nagestreefd worden door het uitvoeren van een serie activiteiten in Nickerie. Zo is de stichting vorig jaar gestart met een counselorsopleiding in het district. De stichting begeleidt jeugdige delinquenten, en start nog dit jaar met de bouw van een voorziening voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Ook begeleidt ze enkele wijk- en buurtcentra in de verschillende polders van het district.

Het leer/werkproject is een samenwerkingsproject van WiN met de politie van Nickerie en is ontstaan vanuit het project ‘begeleiding jongeren in detentie’.Volgens de voorzitter is het project bestemd voor jongeren die in aanraking zijn geweest met de justitie, niet schoolgaand en werkloos zijn. Het is ook bestemd voor die jongeren die nog net niet met de justitie in aanraking zijn gekomen en die daarvoor wel een groot risico lopen.

Het leer/werktraject kenmerkt zich door activiteiten op twee gebieden die nauw met elkaar verbonden zijn, namelijk scholing/training en werk/stage, die onder meer door Rob Mooj verzorgd zullen worden, op het kantoor van de stichting aan de Gouverneurstraat in Nieuw Nickerie. Drie ochtenden per week krijgen de jongeren scholing en training in de vakken rekenen, taal en algemene ontwikkeling. Bij algemene ontwikkeling komen naast geschiedenis ook gezondheidszaken (voeding, hiv/aids, alcohol en drugs) aan de orde. Het project heeft als thema ‘spelend leren’. Individueel zullen de jongeren bijgeschoold worden in de vakken rekenen en taal. De algemene ontwikkeling zal groepsgewijs worden aangeboden. Ook zal er veelvuldig van de computer gebruikgemaakt worden en wordt er elke dag tijd ingelast voor groepsgesprekken, sociale vaardigheden en spel. De overige twee dagen werken de jongeren onder begeleiding van de projectleider in een tuinbouwbedrijf. Deze lessen zullen in de polder verzorgd worden door Soerin Algoe.

Na een periode van een jaar zullen de jongeren over een aantal vaardigheden moeten beschikken. Zo moeten ze professionele vaardigheden ontwikkelen om een vak te leren. Om over cognitieve vaardigheden te kunnen beschikken, wordt ze basale kennis bijgebracht, terwijl ze sociale vaardigheden nodig hebben om samen te leren werken. Ondernemingsvaardigheden hebben de jongeren nodig om hun economische positie te versterken. Per week zullen de jongeren vijf dagen deelnemen aan het project.

Bron:
,  26-2-2004

  terug naar het nieuwsoverzicht

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics