Nickerie, dinsdag 11 januari 2005  


UPS-leider Kisoensingh:

SML-debacle op conto Bouterse, Venetiaan en Wijdenbosch

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — De regering zou binnen afzienbare tijd alle schulden die de Stichting Machinale Landbouw (SML) heeft, moeten betalen en onmiddellijk tot privatisering van het staatsbedrijf moeten overgaan. "De schulden moeten zo snel als mogelijk, desnoods met op de kapitaalmarkt geleend geld, betaald worden", vindt Harry Kisoensingh, politiek leider van de Unie van Progressieve Surinamers (UPS). Volgens de politicus zijn Desi Bouterse, Ronald Venetiaan en Jules Wijdenbosch de hoofdverantwoordelijken voor het debacle bij de SML.

De achteruitgang begon, aldus de politicus, tijdens de militaire dictatuur en Venetiaan en Wijdenbosch hebben tijdens hun ambtsperiode weinig gedaan om het bedrijf te redden. "Niet Manglie heeft de SML naar de verdoemenis gebracht, maar Bouterse, Venetiaan en Wijdenbosch", zegt hij.

De UPS vindt, zegt Kisoensingh, dat de op handen zijnde veiling moet worden voorkomen, omdat de Staat als eigenaar van het failliete bedrijf met lege handen zal komen te zitten na verkoop. Worden de schulden nu betaald, desnoods met geleend geld, dan kan de Staat nog altijd een fiks bedrag overhouden als het bedrijf daarna wordt geprivatiseerd. De UPS-leider stelt desgevraagd dat de SML nog altijd veel meer waard is dan het bedrag aan uitstaande schulden.

Kisoensingh vraagt zich af waarom de al jaren gepredikte privatisering van het bedrijf maar niet van de grond komt. Zo moeilijk is het volgens hem niet. Als oplossing stelt hij voor de stichting om te zetten in een naamloze vennootschap, zodat investeerders aandelen kunnen kopen en meehelpen aan het bijeenbrengen van de investeringen die nodig zijn om de SML weer op poten te krijgen.

De rijstmagnaat Imro Manglie die eind september vorig jaar eerste schuldeiser werd van de SML, wil het bedrijf op 18 januari laten veilen om zo zijn vordering te kunnen terughalen. Manglie beweert de afgelopen jaren tot een bedrag van ruim 7 miljoen US dollar in het bedrijf te hebben gestoken in de vorm van leningen en andere injecties. De terugbetaling heeft echter nooit adequaat plaatsgevonden. Deze week is tegen de dreigende veiling een kort geding begonnen, dat komende week wordt voortgezet.

 

Bron:
,11-01-2005

 

 

WWW.NICKERIE.NET

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics