Nickerie.Net, donderdag 26 mei 2005  


Beleid Nieuw Front tien zetels minder waard
door Iwan Brave

Paramaribo - De kiezer heeft het Nieuw Front krachtig afgewezen. Als je zo hard terugvalt, dan komt het daar op neer. Dit zegt John Krishnadath van het IDOS. Om half 5 vanmorgen bij het tellen van ruim 47 procent van de stemmen, is het NF blijven steken op 23 zetels. Dat is een verlies van maar liefst 10 zetels ten opzichte van 2000, en zelfs onvoldoende voor een gewone meerderheid. Het is vooral de NDP die profiteert van de terugval van het NF en maar liefst 15 zetels – op eigen kracht nota bene – in de wacht sleept: een verdubbeling van de huidige 8 zetels.

Grote verrassing mag de A-Combinatie worden genoemd die 4 zetels haalde, met grote winsten in de thuisdistricten Marowijne en Brokopondo, maar die ook in Paramaribo een zetel bemachtigde. De VVV van Jules Wijdenbosch behaalde zes zetels.

De vrije val van het NF is extra pijnlijk omdat toppers, zoals Ruth Wijdenbosch en Paul Somohardjo, met luide stem hadden verkondigd wel 40 zetels te zullen halen. Dit ondanks de IDOS-peilingen die anders uitwezen en toch weer vrij nauwkeurig blijken te zijn.

Volgens Krishnadath is vooral de arrogantie van president Venetiaan afgestraft. "Die heeft tijdens een massameeting in Marowijne gezegd: het heeft geen zin om twee zetels te geven aan A-Combinatie omdat er die toch niets mee kan", memoreert Krishnadath. En het tegengestelde is gebeurd. De kiezers van Marowijne gaven A-Combinatie 2 zetels en het Nieuw Front 1 zetel.

Het Nieuw Front heeft vooral in de districten belangrijke zetels verloren. In Nickerie is sprake van een halvering van 4 naar 2 zetels, waarvan 1 naar A-1 gaat en 1 naar de VVV. In Wanica worden 2 van de 6 zetels ingeleverd: 1 aan de NDP, die daar op 2 twee komt, en 1 aan VVV die binnenkomt. In Brokopondo verliest het NF haar enige zetel en in zowel Sipaliwini als Marowijne wordt een kostbare zetel ingeleverd. Alleen in Para blijft het Nieuw Front stabiel met 2 zetels tegenover 1 voor de NDP, wat neerkomt op zo’n 200 stemmen verschil.

"Hoewel de mensen een behoorlijk gevoel van welvaart hebben, is men nog niet tevreden met het beleid, omdat er andere pijnpunten zijn zoals criminaliteit, huisvesting en gronduitgifte," zegt politiek analist en ex-minister Richard Kalloe over het smadelijke verlies van het NF. Volgens Kalloe wordt het probleem straks niet zozeer het vormen van een regering, maar het kiezen van de president, die hoe dan ook door de Verenigde Volksvergadering (VVV) zal worden gekozen.

Voor een meerderheid bij de VVV zal het Nieuw Front hoogstwaarschijnlijk aangewezen zijn op de A-Combinatie. "Als de A-Combinatie te veel eisen zal stellen en wil men daaraan tegemoet komen, dan is er een gerede kans dat de Front-combinatie uiteenvalt. Sowieso wordt het op deze wijze instabiel regeren met weinig manoeuvreer-ruimte", zegt Kalloe.

Bij het ter perse gaan van deze editie was het onwaarschijnlijk dat het Nieuw Front zich zal herstellen in Paramaribo, want daar waren in zuidelijke ressorten zoals Flora, Livorno, Pontbuiten en Latour nog niet alle stemmen geteld. Uitgerekend in deze ressorten ondervindt het Nieuw Front hevige concurrentie van zowel de NDP als de A-Combinatie. Analisten zijn het er unaniem over eens dat het nu van groot belang is hoe de voorkeurstemmen binnen het Nieuw Front zijn verdeeld. Hiervan zal het afhangen wie van de Frontpartners het meest zal moeten inleveren bij de onderhandelingen met een andere combinatie of partij voor het kiezen van de president. Hierbij gooit vooral de A-Combinatie hoge ogen.

 

Bron/Copyright:

,26/05/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics