Nickerie.Net, donderdag 26 mei 2005  


Impasse in Suriname na verkiezingen

Gijs van den Heuvel, 26 mei 2005

Na het stemmen moest de pink in rode inkt worden gedooptParamaribo - De NDP van oud-legerleider Desi Bouterse is de grote winnaar van de verkiezingen in Suriname. Het zetelaantal van de NDP in de Nationale Assemblee werd meer dan verdubbeld: van 7 naar 15. Het regerende Nieuw Front bleef weliswaar de grootste combinatie, maar verloor tien zetels en komt op 23. Een verrassing was dat de A-combinatie met vier zetels in het parlement komt. De combinatie VVV van Jules Wijdenbosch behaalde 6 zetels en de A1 krijgt er drie.

Ronnie Brunswijk, de voormalige leider van het Jungle Commando, komt ook in het parlement. Zijn ABOP maakt deel uit van de A-combinatie, die vooral in de binnenlanden stemmen trekt onder de bosland creolen. Verrassend was dan ook dat de combinatie een zetel haalde in Paramaribo. Pikant is dat Brunswijk in de Nationale Assemblee zijn oude rivaal Bouterse zal tegenkomen. Het Jungle Commando kwam immers in 1986 in opstand tegen het regime van Bouterse in wat later de binnenlandse oorlog ging heten. Beiden zijn in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel.

Het tellen van de stemmenWie wordt president?
De grote vraag is nu wie president wordt. De zittende president Ronald Venetiaan van het Nieuw Front kan niet rekenen op een tweederde meerdereheid in de Nationale Assemblee. Het is onwaarschijnlijk dat hij een coalitie kan vormen die op de vereiste 34 zetels steunt. Dat betekent dat de Verenigde Volksvergadering moet beslissen over het presidentschap. Daarin zitten naast het parlement ruim 800 lokale en regionale volksvertegenwoordigers. De uitslag van de verkiezingen voor de districts- en resortsraden, waarvoor woensdag ook werd gestemd, is nog niet bekend.

Om president te worden is in de Verenigde Volksvergadering een gewone meerderheid voldoende. Omdat geen enkele partij daarop kan rekenen zullen de presidentskandidaten dus coalities moeten vormen om voldoende steun te krijgen. Ronald Venetiaan weet als geen ander dat de uitslag van de stemming in de volksvergadering onzeker is. In 1996 verloor hij, ondanks een verkiezingsoverwinning, daar het presidentschap aan Jules Wijdenbosch, destijds kandidaat voor de NDP. Hoewel zijn kansen klein lijken, is Desi Bouterse daarom niet bij voorbaat kansloos.

 

Bron/Copyright:

NL-Wereldomroep

,26-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics