Nickerie.Net, maandag 30 mei 2005  


Kiesregeling behoeft onmiddellijke wijziging

Geplaatst: 30/05/2005

Paramaribo - Voor de zoveelste keer komt de Kieswet weer aan de orde. Politici uit verscheidene gelederen hebben deze schots en scheve wet herhaaldelijk aan de orde gesteld, doch nimmer is het gewenste resultaat uit de bus gekomen. Na de verkiezingen van 25 mei laait de discussie over de wijziging van de Kieswet weer op. Men is van oordeel dat die wet discrimineert door aan niet alle burgers dezelfde stemwaarde toe te kennen. Zo zijn voor de verkiezing van een volksvertegenwoordiger voor De Nationale Assemblee (DNA) door de kiezers van het kiesdistrict Paramaribo bijkans 8000 stemmen nodig, terwijl in verscheidene districten minder dan 900 stemmen een zetel oplevert.

Dit heeft als gevolg dat de kiezer in Paramaribo gediscrimineerd wordt. Wanneer het aantal stemmen van de A-Combinatie wordt vergeleken met de UPS/ DOE die geen zetels heeft behaald, kan geconstateerd worden dat de A-Combinatie en ook het A 1 begunstigd zijn door de huidige Kieswet. UPS/ DOE heeft tot nu toe 10.337 stemmen weten te vergaren, welke goed is voor 3,1%, maar heeft toch geen zetels behaald. A1 heeft 12.918 stemmen en heeft hiermee 3 zetels kunnen behalen, welke goed is voor 3,8% van de kiezers, terwijl de A-Combinatie met 15.669 stemmen, ongeveer 4,7%, 5 zetels heeft vergaard.

De VVV heeft 30.385 stemmen, 14.716 stemmen meer dan de A-Combinatie, maar komt evenals deze combinatie op 5 zetels, ongeveer 9,1% van de kiezers. In 1987 werd de rechtsgeldigheid van de Kiesregeling reeds voor de rechter in kortgeding aan de orde gesteld. De zaak is toen door de rechter naar het Constitutioneel Hof verwezen. Dat Hof bestond toen niet en na bijkans 17 jaren zijn opeenvolgende regeringen niet in staat gebleken om dit belangrijk instituut in het leven te roepen. De Kieswet moet volgens menige politici met hoge prioriteit worden herzien, zodat zij in overeenstemming zal zijn gebracht met de Grondwet.

Sheila Mijnals

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,30-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics