Nickerie.Net, maandag 30 mei 2005  


Nieuw Front komt met herverdeling topposities

door Eric Mahabier
 

Paramaribo - Zoals de kaarten nu liggen zal bij een eventuele samenwerking tussen het Nieuw Front en A Combinatie een herverdeling van alle topposities plaatsvinden. De twee combinaties zijn samen goed voor 28 zetels.

Beginnend vanuit een nulpunt zweven het presidentschap en het voorzitterschap van het parlement tussen de VHP en de NPS. Beide beschikken over acht zetels. Pertjajah Luhur (PL) heeft met zes zetels de mogelijkheid om een vice-presidentskandidaat naar voren te schuiven. A Combinatie kan met haar vijf zetels drie ministersposten en het ondervoorzitterschap van De Nationale Assemblée toebedeeld krijgen. De SPA krijgt één ministerspost, terwijl de overige twaalf ministeries tussen de NPS, VHP en PL zullen worden verdeeld. De belangstelling van de VHP gaat naar de ministeries van Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Openbare Werken (OW). PL wil de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Handel en Industrie, NH en LVV. De NPS wil Financiën, NH, Regionale Ontwikkeling en Onderwijs en Volksontwikkeling. De belangstelling van A Combinatie gaat uit naar Onderwijs, Regionale Ontwikkeling en Defensie of Volksgezondheid. De SPA moet met haar één zetel genoegen nemen met het Ministerie van Justitie en Politie. Deze informatie verneemt dWT uit topkringen van het NF. De NF-toppers melden verder dat ook wordt uitgekeken naar een mogelijke samenwerking met A-1; zij hebben drie zetels. Hiermee kunnen eventuele chantages vanuit A Combinatie, om zaken gedaan te krijgen, worden voorkomen.

De bronnen zeggen verder dat binnen de NF-top er een "stille afspraak" gemaakt is dat de partij met het grootst aantal zetels in aanmerking komt voor het presidentschap. Zowel de NPS als de VHP beschikken over acht zetels en beide partijen hebben belangstelling voor deze post. Ronald Venetiaan en Ramdien Sardjoe zijn respectievelijk de presidentskandidaten voor de NPS en de VHP. PL, die in vergelijking met de verkiezingsuitslag van 2000 stationair is gebleven op het aantal zetels, vindt dat zij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het binnenhalen van de 23 zetels. De zes PL-assembléeleden zijn in de meeste gevallen op voorkeurstemmen binnengekomen en in andere gevallen hebben de partners de zetels binnen weten te halen met behulp van hun ondersteuning. PL zal daarom het vice-presidentschap opeisen.

 

Bron/Copyright:

,30/05/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics