Nickerie.Net, woensdag 08 juni 2005  


Suriname wint OAS-verkiezing

Ambassadeur Albert Ramdin gekozen als assistent-secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS)

door Ivan Cairo

Paramaribo - "Het wordt een zware taak. De komende vijf jaar zullen de schijnwerpers op Suriname gericht staan." Zo luidt de eerste reactie van een dolgelukkige minister Marie Levens van Buitenlandse Zaken, nadat Suriname in de persoon van ambassadeur Albert Ramdin gisteravond gekozen werd als assistent-secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Zijn tegenkandidaat Ernesto Leal van Nicaragua moest het afleggen met 19 tegen 14 stemmen. Een stembriefje werd blanco in de stembus gedaan.

Zo’n half uur na de verkiezing zei minister Levens in telefonisch interview met de Ware Tijd, dat de Surinaamse delegatie nog geen analyse heeft gemaakt welke landen die steun hadden toegezegd, niet op Suriname hebben gestemd. De meeste van de 19 stemmen komen sowieso van de CARICOM, weet Levens, en er wordt van uit gegaan dat Brazilië, Costa Rica, Venezuela, Chili en Argentinië ook op Ramdin hebben gestemd.
De verkiezing die op een bepaald moment een spannend verloop had, vond omstreeks kwart over acht Surinaamse tijd plaats. "Spannend", was de eerste reactie van een duidelijk opgelucht klinkende Ramdin. In zijn acceptatiespeech zette de diplomaat kort na zijn verkiezing in grote lijnen uiteen wat hij de komende vijf jaar binnen de OAS wil realiseren. Zo zegt hij zich voor alle landen te zullen inzetten en een zodanig beleid zal voeren gericht op versterking van de interne organisatie van de OAS. De OAS is momenteel niet efficiënt, zei hij. Ook zal hij zich beijveren de relaties binnen het inter-Amerikaans systeem te versterken, terwijl ook de betrekkingen met andere organisaties daarbuiten aangehaald dienen te worden.
Aan de Ware Tijd zei Ramdin vanuit Fort Lauderdale, dat "er nog veel werk verzet moet worden om de OAS als organisatie te versterken". Crisismomenten zullen er komen, weet de diplomaat, maar daartegen zullen effectieve maatregelen moeten komen. De komende twee weken gaat hij besprekingen voeren met de deskundigen binnen de OAS en zijn eigen team samenstellen dat hem de komende vijf jaar zal bijstaan. Een belangrijk streven is ook het zoeken naar oplossingen voor de financiële problemen van de organisatie.
Direct na de verkiezing werd president Ronald Venetiaan door minister Levens op de hoogte gebracht van de uitslag. Volgens Levens heeft het staatshoofd in de campagne het voortouw genomen, door de kandidatuur van ambassadeur Ramdin aan de CARICOM voor te leggen en daar ook veel lobbywerk te verrichten. Uiteindelijk heeft de daaropvolgende lobbycampagne die bijkans twee jaar duurde, waarbij niet alleen de minister van Buitenlandse Zaken betrokken was maar ook de Surinaamse ambassadeurs in de Amerika’s, vruchten afgeworpen.
Levens legt desgevraagd uit, dat Suriname slechts in staat was zich kandidaat te stellen omdat er een democratische regering aan de macht in het land is en de politieke situatie stabiel is. Deze factoren wegen binnen de OAS heel zwaar om in aanmerking te komen voor bepaalde posities. De verkiezing legt daarom een "zware claim" op Suriname, zegt de bewindsvrouw.
Suriname heeft nu als land tot taak in de voorlinie te staan om erop toe te zien dat de democratie in de OAS-landen gehandhaafd en beschermd wordt, maar meer nog vooral in eigen land. "Het is daarom van belang", zegt ze, "om grappenmakers in het land er steeds op te wijzen, dat de democratie behouden blijft".

 

Bron/Copyright:

,08-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics